Wethouder Elly Beens in gesprek met 'levend boek' Ramon.
Wethouder Elly Beens in gesprek met 'levend boek' Ramon. (STiP Fotografie)
Heiloo

In gesprek met levende boeken

  Human Interest

HEILOO - Zaterdag 16 juni was bibliotheek Heiloo even een speciale bibliotheek. Normaal worden er papieren boeken, films of luisterboeken uitgeleend. Maar deze zaterdag was de bibliotheek een Human Library en werden er verhalen van levende mensen uitgeleend.

De bestsellers, die gaan vanzelf. Maar de bibliotheek heeft ook boeken die in de kast blijven staan en die niet opgemerkt worden. Ook dat zijn vaak prachtige verhalen, juweeltjes. Net als de verhalen van levende mensen. Van mensen met wie je misschien niet zomaar een gesprek zou beginnen. Omdat er misschien iets is dat je tegenhoudt. En net als met die boeken in de kast zijn dat ook ontzettend boeiende verhalen, ook juweeltjes. En juist om die mensen een luisterend oor te bieden, werd zaterdag in de bibliotheek van Heiloo de Human Library georganiseerd.

De Human Library is een Europees project, dat ooit in Denemarken is ontstaan. Het is bedoeld om mensen dichter bij elkaar te brengen. Om meer begrip voor elkaar te hebben. Jeanette Braam, directeur bibliotheek Heiloo: "Vorige week was ik in Duitsland en kwam ik een zelfde project tegen in de bieb van Mannheim."

Gelijktijdig met de opening in Heiloo door wethouder Elly Beens, werd in de bibliotheken van Bergen en Castricum ook de Human Library geopend. Tijdens haar openingsspeech vertelde de wethouder dat er nog steeds weinig tijd wordt vrijgemaakt om met elkaar te praten over je in je leven hebt meegemaakt en wat je drijft. Wethouder Elly Beens: "En toen moest ik denken aan mijn eigen vader die als jonge militair naar Indië moest en op latere leeftijd opbloeide als zijn kleinkinderen een middagje naar hem luisterende. Als hij vertelde over deze belangrijke periode, die op oudere leeftijd steeds belangrijker voor hem werd, en zij daardoor veel meer begrip kregen voor hoe hij in het leven stond en waar hij moeite mee had." In Heiloo zaten verschillende mensen klaar om in gesprek te gaan met belangstellenden. Mensen met allemaal een andere achtergrond. Zo kon men in gesprek gaan met een (ex)gedetineerde, een Syrische vluchteling, een jongen met autisme, een alleenstaande vader, een tienermoeder, een meisje met een dwarslaesie, een clown, een journalistieke vluchtelinge en nog vele anderen. Op de drie locaties waren in totaal zesendertig levende boeken, die allen bereid waren om een kijkje in hun leven en ervaring te geven.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten