De wethouders Opdam en Beens op bezoek bij de Elckerlyc.
De wethouders Opdam en Beens op bezoek bij de Elckerlyc. Foto: aangeleverd

Warmetruiendag op de Elckerlyc

Human Interest Heiloo

HEILOO - Het is fris in de klas en de leerlingen hebben warme kleren aan. Sommigen dragen een muts of een pluizige onesie. Ter ere van Warmetruiendag brengt gemeente Heiloo dit jaar een bezoek aan groep 7/8 van basisschool Elckerlyc.

"Doordat je het lekker warm hebt in je dikke trui kan de kachel een graadje lager. En daardoor kunnen we energie besparen en de CO2 uitstoot verminderen", vertelt wethouder Rob Opdam. Ondertussen start zijn collega Elly Beens een quiz, "wanneer wordt er meer gas verstookt, in de zomer of in de winter?" Door witte of blauwe papiertjes omhoog te houden geven de kinderen antwoord. Allemaal witte blaadjes. "En gaat de tijd een uur vooruit of achteruit aan het begin van de zomertijd?" Nu zijn er witte en blauwe blaadjes en kijken de leerlingen elkaar onzeker aan.

De wethouders stellen vragen en leggen antwoorden uit. Waarom we zomertijd hebben, en komt ons drinkwater uit de Noordzee of uit het IJsselmeer? De vragen over afvalscheiding zijn makkelijk. Iedereen weet wel wat er in de grijze en de groene rolemmer moet. "Voor plastic wordt nog naar een andere oplossing gezocht", vertelt Opdam. Die gele zakken vinden de mensen maar niks. En welke auto is schoner, een hybride of een elektrische? Een leerling vraagt bezorgd: "Maar als straks iedereen een elektrische auto heeft en er is een stroomstoring? Dan kan toch niemand meer naar z'n werk?"

Leerlingen en wethouders discussiëren samen. Over hoe je met zonnepanelen het langst voordeel hebt van de zon en welke grote stroomverbruikers je in huis hebt. En hoe heet stroom opgewekt door water? Begrijpelijk antwoorden alle kinderen 'natte stroom' in plaats van 'witte steenkool'. Ook denken een aantal kinderen dat niet Edison maar Philips de uitvinder is van de gloeilamp.

"Weet iemand wat dit is?" Rob Opdam houdt een peertje in de lucht. "Een spaarlamp," klinkt een antwoord. "Nee, dat is ouderwets", lacht hij. "Dit is een led lamp. En zoals altijd zijn er mensen die niet blij waren met de led lamp omdat ze lelijk licht gaven. Maar tegenwoordig zijn ze er ook in warme kleuren. En bovendien ziet de led lamp er nu net zo uit als de ouderwetse gloeilamp."

Uit de tas komen nog een aantal led lampen in verschillende ouderwetse vormen. Als prijs voor de winnaars van de quiz. "Die neem je straks mee naar huis", zegt de wethouder, "en het is de bedoeling dat je ouders dan zeggen: "Hee, wat geeft dat een leuk licht, laten we er meer in huis vervangen!"

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant