De statushouders met burgemeester Romeyn in het midden. Rechts van de burgemeester de heer Aziz Azizi, hij heeft dit project ontwikkeld.
Foto: Stip Fotografie
De statushouders met burgemeester Romeyn in het midden. Rechts van de burgemeester de heer Aziz Azizi, hij heeft dit project ontwikkeld. Foto: Stip Fotografie

Burgemeester Romeyn overhandigt certificaten aan elf statushouders

Human Interest Heiloo

HEILOO - Donderdag 22 december kregen elf vluchtelingen (statushouders) uit handen van burgemeester Hans Romeyn een certificaat uitgereikt. Zij kregen dit, omdat zij deel genomen hebben aan drie workshops Participatieverklaring.

Alle elf zijn afkomstig uit Syrië en zijn nog volop bezig met hun inburgering. Zij zijn in 2016 in Nederland gekomen. Sommigen spreken al een beetje de Nederlandse taal en voor anderen is het nog te moeilijk. Er is een groot verschil van afkomst in de groep. Er zitten mensen tussen die naar de universiteit geweest zijn. Zij spreken Engels en beheersen in ieder geval het alfabet. Anderen beginnen helemaal bij het begin en moeten het alfabet nog leren. Voor deze groep zijn inmiddels huurhuizen beschikbaar en is men bezig werk te vinden. Sommigen zijn aangemeld bij het WNK. Ook is het de bedoeling, dat eventuele echtgenoten(-es) en kinderen binnen afzienbare tijd naar Nederland komen.

De statushouders hebben drie dagen les gehad over Nederland. Men heeft de Participatieverklaring behandeld, maar ook de democratie van vroeger en nu. Er is gesproken over de Eerste en Tweede kamer, Provinciale Staten, Gemeenten, enzovoort. Ook cultuur kwam aan bod, vooral de verschillen tussen culturen, want deze dienen opgelost te worden. Er is veel aandacht voor de opvoeding van kinderen geweest. Uiteindelijk komen de kinderen ook naar Nederland en hier leven wij in een andere cultuur. Hoe ga je daar dan mee om?

Werk en sociale contacten zijn de afgelopen drie dagen ook aan de orde geweest. Daarbij was de vraag: 'Wie ben ik in de samenleving' en 'Hoe kan je een toekomst in Nederland opbouwen'? De conclusie na de drie dagen is, dat een Participatieverklaring niet alleen een A4 ondertekenen is, maar meer weten over samenleving, gezin en dergelijke.

Burgemeester Hans Romeyn begon zijn toespraak met de woorden 'Welkom in Heiloo'. Een aantal van de statushouders mocht hij al begroeten tijdens de Vredesmaaltijd een aantal weken geleden. Tevens gaf de burgemeester aan, dat het belangrijk is een eenheid in Heiloo te vormen. Alle burgers worden gelijk behandeld en het is belangrijk om daar samen aan te werken. Ondanks dat er partijen zijn die daar anders over denken

De burgemeester heeft de statushouders uitgenodigd voor de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie, om te laten zien dat wij in Heiloo een eenheid vormen. Nadat de burgemeester de woorden "Welkom en geniet in Heiloo" had uitgesproken, werden de certificaten door de burgemeester en de elf statushouders ondertekend.

Tekst: Yvonne van Stiphout


 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief