Kunstenaar Fabio Pravisani maakte het beeld van het Derper Vraauwtje, dat uitkijkt over de zee, hopend op een veilige thuiskomst van de Egmondse vissers.
Kunstenaar Fabio Pravisani maakte het beeld van het Derper Vraauwtje, dat uitkijkt over de zee, hopend op een veilige thuiskomst van de Egmondse vissers. (Foto: Fotografie Rob Glas)

Beeldmateriaal logger IJM 290 gezocht

  Historie

EGMOND AAN ZEE - In 2019 is het 100 jaar geleden dat de logger 'Johanna' IJM 290 verging met alle acht opvarenden. Onder hen waren vijf Egmondse vissers. Drie jaar eerder was de logger ook betrokken bij een ramp, waarbij 15 opvarenden om het leven kwamen. 

De geschiedenis van de IJM 290 houdt Robert Hill bezig. Hij doet al jaren onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de logger. Zijn overgrootvader, Arie Paap, was een van de opvarenden die in 1919 het leven liet toen het schip door het noodlot werd getroffen. Het onderzoek is te volgen via deze website.

Robert wil in 2019, honderd jaar na het vergaan van het schip met een publicatie komen. Robert: "Helaas mis ik op dit moment nog een cruciaal element. Tot op heden heb ik nog geen enkele afbeelding van dit schip kunnen vinden. Een verhaal over een schip, zonder afbeelding kan Robert zich niet voorstellen. Via deze weg dan ook de vraag of er in de Egmondse gemeenschap misschien mensen zijn die over beeldmateriaal van de IJM 290 beschikken. 

Kunt u Robert verder helpen, neem dan contact op met redactie@uitkijkpost.nl , dan zorgt de redactie ervoor dat het bij Robert terechtkomt. 

Meer berichten