"Het is dit jaar alweer 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht is verreden. Een fantastisch evenement. Negen jaar geleden heb ik dit acrylschilderij gemaakt, met de titel: 'Kruisvaarders op het ijs...'"
"Het is dit jaar alweer 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht is verreden. Een fantastisch evenement. Negen jaar geleden heb ik dit acrylschilderij gemaakt, met de titel: 'Kruisvaarders op het ijs...'" Foto: Ton Revers

Familie Blakborn: Eén familie, vier schaatsers, tien Elfstedenkruisjes

17 jan, 09:55 DeTochtderTochten

HEILOO - De komende weken lees je op onze website herinneringen van Heilooërs aan het fenomeen Elfstedentocht. Dit keer is het woord aan Willem Blakborn die in 1997 met zijn broers de tocht heeft geschaatst.

Willem Blakborn verteld: 4 januari 1997, wij weten het nog als de dag van gisteren. Na veel zachte winters konden wij de noren weer onderbinden. Wij zijn Willem, Rem en Jan Blakborn uit Heiloo. De vierde is onze vader Simon Blakborn, bekend van de gelijknamige snackbar, van wie wij het schaatsen hebben geleerd. Onze vader reed de Elfstedentocht in 1942.

Tijdens de tocht in 1997 hadden we drie verschillende starttijden. Ik (Willem) startte in het donker om 06.30 uur, Rem en Jan in het licht om 09.30 uur. Na de zegetocht door de Friese elf steden, met duizenden mensen langs de route, kwam ik rond 16.30 uur voldaan in Leeuwarden aan en ging op zoek naar mijn logeeradres. Het was nog licht dus dat ging makkelijk. Mijn beide broers Jan en Rem kwamen rond 22.00 uur binnen, toen het alweer donker was.

Zomaar een verhaal van drie broers Blakborn uit Heiloo, met dank aan onze vader Simon. Vier schaatsers uit één familie die samen tien Elfstedenkruisjes hebben gehaald!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief