Bijenlint augustus 2019

  Cultuur

HEILOO - Het is de vakantiemaand voor velen van ons. Even bijkomen van alle drukte of juist nog meer drukte door op vakantie te gaan en op de plek van bestemming wat tot rust te komen.

Hier vliegen de bijen gewoon door. Geen vakantie dus. Wist u dat een zomer-bij ongeveer 8 tot 10 weken leeft. Daarvan zit ze de eerste drie weken in de bijenkast en voert daar allerlei taken uit. Daarna gaat zij vliegtaken uitvoeren. Nectar, stuifmeel, water of propolis verzamelen. Of zoek-bij worden om deze stoffen te vinden. Na de langste dag (21juni)gaat de koningin langzaam weer wat minder eitjes leggen tot ze in december een periode geen eitjes meer legt. In juli en augustus is er vaak minder nectar en stuifmeel te vinden. Dit komt voor een deel omdat wij mensen de bio diversiteit de afgelopen decennia verwaarloosd hebben.

Nu we ons hiervan bewust geworden zijn is het alleen nog zaak om de actie die hiervoor nodig is bij onze gedachten te voegen. De bijen gaan zich langzaam voorbereiden op de komende winter maar als het warm blijft stellen ook zij hun voorbereidingen wat langer uit. De imkers zijn de honing die in de honingkamers verzameld is aan het slingeren en in potten aan het doen. Dus u kunt uw verse honing weer bij de imker kopen. Opvallend dat de gemeente juist in deze voedselarme periode steken laat vallen als het op bio het toenemen van de bio diversiteit aan komt. Grasbermen die tot september eigenlijk niet gemaaid zouden moeten worden, worden in juli en augustus door loonbedrijven gewoon gemaaid. Zelfs geklepeld waardoor insecten met het gras vermalen worden. Als imker vind ik dit uit den boze. Hoe is Heiloo nu eigenlijk aan de status van bij-vriendelijke gemeente te gekomen? Het lijkt wel alsof een duurzaam ecologisch maaibeleid er maar niet mag komen.

Zolang de loonbedrijven die de gemeente heeft ingehuurd (Heiloo of BUCH) in juli en augustus mogen blijven maaien zal er veel biodiversiteit verloren blijven gaan. Dus gemeente houdt de loonbedrijven in juli en augustus buiten de gemeentegrenzen. Voor de insecten is er dan ook langer voedsel te vinden en vergeet vooral niet dat de planten hun zaden dan kunnen laten vallen zodat de biodiversiteit toeneemt.

Meer berichten