Het Odyssee Ensemble brengt werken van Bach, Telemann, Graupner en Fasch.
Het Odyssee Ensemble brengt werken van Bach, Telemann, Graupner en Fasch.

Odyssee Ensemble in Witte Kerk

  Cultuur

HEILOO - Op zondagmiddag 11 november om 15.00 uur geeft het Odyssee Ensemble een concert in de Witte Kerk van Heiloo. Uitgevoerd worden werken van Bach, Telemann, Graupner en Fasch.

Het briljante Odyssee Ensemble draagt zijn heldhaftige naam niet vergeefs: de kernleden van dit barokensemble zijn afkomstig uit allerlei landen van Europa en hebben hun thuishaven 'Ithaka' in Amsterdam. De komende maand is het gezelschap op tournee in Nederland en doet dus ook de Witte Kerk in Heiloo aan.

Het programma waarin het Odyssee Ensemble orkestrale grandeur en solistische virtuositeit afwisselt, draagt de titel Freundschaft. Het programma omvat feestelijke en virtuoze muziek van de vier onderling concurrerende Duitse barokcomponisten Johann Friedrich Fasch, Christoph Graupner, Georg Philipp Telemann en Johann Sebastian Bach. Dit viertal concurreerde in het Leipzig van 1722 voor de functie van Thomascantor, iemand die verantwoordelijk was voor de muziek in beide hoofdkerken van de Duitse stad, te weten de Thomaskirche en Nikolaikirche. Bach werd uiteindelijk de gelukkige, omdat de beoogde cantor Telemann voor Hamburg had gekozen.

Ensemble Odyssee bestaat uit negen musici, die allen hebben gestudeerd bij pioniers van oude muziek. Het ensemble legt zich toe op minder gespeelde werken tussen 1650 en 1750, treedt regelmatig op tijdens nationale en internationale concertseries en nam cd's op voor het Pan Classics- en Glossa-label. Een concert op een eerlijke en natuurlijke manier voor elk publiek zo toegankelijk mogelijk maken, is het hogere doel. "We denken dat we ons qua filosofie en uitstraling van jonge en traditionele barokensembles in Nederland onderscheiden," aldus Ensemble Odyssee. "We willen het publiek raken door een uitvoering van oude muziek, waarin de muziek door haar eigen zeggingskracht, zonder buitenmuzikale effecten en in een historisch gefundeerde vertolking tot uiting komt."

Kaarten voor dit unieke concert kunt u bestellen via de website www.concertenwittekerk.nl. Meer leest u in de Uitkijkpost van woensdag 7 november. 

Meer berichten