The Woodwind Jazz Collection
The Woodwind Jazz Collection Foto: Felix Hogeboom

Woodwind Jazz-Collection speelt sterren van de hemel in Hoeve Overslot

6 jun, 15:14 Cultuur Egmond aan den Hoef

De zondagse cultuurmiddagen bij Hoeve Overslot zijn het bezoeken meer dan waard. Muzikanten met vaak eigenzinnige artistieke keuzes krijgen er alle ruimte om hun muziek tot volle expressie te laten komen. De opmerkelijk open akoestiek van de hoeve draagt bij aan het muzikaal genoegen, waarbij het publiek in huiselijke sfeer kan genieten.

Op zondagmiddag 3 juni was het de beurt aan The Woodwind Jazz-Collection, waarbij animator Paulus Vis zich liet kennen als enige jazzblokfluitist van de Lage Landen en ver daarbuiten. Met basfluit, altfluit en sopraansaxofoon ging hij de dialoog aan met een ijzersterk jazztrio bestaande uit Jasper van de Molen (toetsen), Jeroen Lely (bas) en Dirkjan de Koning (percussie/drums).

Het nasale geluid van de basfluit contrasteert fraai met de klank van de jazzpiano, de lage diepe bas en vaak licht spel op de snaredrums, waarbij ook met brushes wordt geveegd. Zo ontstaat er levendige, speelse en subtiele muziek die goed in het gehoor ligt. Het is direct duidelijk dat de muzikanten goed op elkaar zijn ingespeeld, er is royaal ruimte voor eigen inbreng en in samenspel wordt vakkundig naar iedere nieuwe climax toegewerkt. Concentratie en toewijding zijn te zien, maar ook het plezier spat er vanaf. Muziekmaken op deze wijze is zeker ook het beoefenen van levenskunst.

Uitgangspunt vormen jazzstandards, waarvoor ruim de tijd wordt genomen zodat de thema's uitputtend kunnen worden behandeld. The Woodwind Jazz-Collection laat vindingrijk spel zien met begeesterende solopartijen, waarna met soepele vanzelfsprekendheid een volgend thema wordt ingezet. Na de spetterende solo's volgt enthousiast applaus van het publiek. De wisselwerking tussen de muzikanten blijft boeiend, er zijn smaakvolle contrasten en speelse details. Het selecte zondagmiddagpubliek wordt ondergedompeld in een bad van opgewekte en zorgeloze muziek, pas na 18.00 uur worden de instrumenten weer ingepakt. Topklasse musici. Dank voor de muziek.

Tekst: Felix Hogeboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief