Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wereldberoemd trio in Witte Kerk Heiloo

Cultuur Heiloo

Vanavond geeft Trio Dumas een Jubileumconcert in de Witte Kerk Heiloo in samenwerking met de Stichting Cultuurbevordering Witte kerk. 

De leden van het strijktrio zijn: Joe Puglia viool, Chaim Steller altviool en Örs Köszeghy cello.

Het concert begint om 20.15 uur.

Samenspelen in kwartet- of trioverband, en daar geweldig goed in worden, met wereldroem en een goed gevulde bankrekening als prettige bijvangst, het is de droom van veel jonge strijkers. Dat vergt veel, en misschien te veel, want er zijn zo veel geweldige dingen te doen met een strijkinstrument. 

De leden van Trio Dumas hebben zich niet met elkaar opgesloten, maar hebben hun vleugels uitgeslagen en zijn te vinden in allerlei muzikale formaties en op vele grote podia. Maar samenspelen hebben ze nooit opgegeven, al 10 jaar lang, en wie ze hoort, weet dat dit nog wel even zo door zal gaan.

Uitgevoerd worden: Trio's van Schubert, Veress, Beethoven en een duo van Mozart. 

Het strijktrio Trio Dumas werd opgericht in de herfst van 2007. Na hun eerste concert in het Béla Bartók Memorial House in Boedapest werd het trio onmiddellijk gevraagd om in het volgen seizoen terug te komen. 

De leden van Trio Dumas komen uit drie zeer verschillende landen: de V.S., Hongarije en Nederland. Daarmee kwam ieder uit een eigen cultuur en traditie, maar overschreed ook zijn grenzen. Zo studeerde violist Joe Puglia in New York en in Den Haag, altviolist Chaim Steller in Amsterdam en Freiburg en cellist Örs Köszeghy in Budapest en Amsterdam. Alle drie zijn nu lid van vooraanstaande ensembles en orkesten: Joe bij het Asko|Schönberg-ensemble, Chaim bij Orchestra Mozart Bologna en het Lucerne Festival Orchestra en Örs bij Amsterdam Sinfo-nietta.

Wat de leden van het trio echter bindt, is een gedeelde interesse in authenticiteit en een nieuwsgierigheid naar het onbekende(re). Zo hebben zij alle drie deelgenomen aan de Academie voor nieuwe muziek van het Luzern Festival o.l.v. Pierre Boulez. Bovendien hebben zij alle drie gewerkt met musici als Vera Beths, Anner Bijlsma en Giuliano Carmignola en zodoende ervaring opgedaan met een meer authentieke benadering van klassieke muziek. 

Trio Dumas brengt graag minder bekende muziek ten gehore: het Trio heeft voor zijn eerste CD de complete klarinetkwartetten van de begin19de-eeuwse componist Bernhard Frederick Crusell opgenomen, en speelt het graag muziek van Midden- en Oost-Europese componisten die in het Westen ten onrechte weinig bekend zijn.

De leus van de drie musketiers uit Alexandre Dumas' beroemde boek "Eén voor allen, en allen voor één" verleende de trio zijn naam. Om een ieder de gelegenheid te geven zich ten volle te kunnen doen gelden én om een maximum aan variatie in de programmering te creëren, presenteert Trio Dumas zich niet alleen als trio, maar ook als een drietal solisten. Daarmee kan het trio oneindig gevarieerde programma's aanbieden, niet alleen met trio-muziek, maar ook met solo- en duostukken van zowel bekende als onbekende componisten uit alle periodes van barok tot nu.

De entree bedraagt € 15 (jongeren €10), inclusief consumptie. Kaarten en informatie via: www.concertenwittekerk.nl. Kaarten zijn nog verkrijgbaar bij de Schrijverij, Heerenweg 199.

NB Mocht je vanavond niet kunnen, je kunt in de herkansing op 11 maart!

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant