Foto: aangeleverd
Egmond aan den Hoef

5000e Bezoeker in Huys Egmont

  Cultuur

EGMOND AAN DEN HOEF -  Het Huys Egmont begroette afgelopen zondag haar 5000e bezoeker sinds de opening ruim een jaar geleden.

Het was Mark Dekker uit Warmenhuizen die wat uurtjes over had en dacht "Ik ga eens kijken bij die Slotfundamenten ."  Gelokt door de Egmondvlag bezocht hij Huys Egmont, nam hij kennis van de nieuwe tentoonstelling van Jos Hof over Lamoraal van Egmont én werd hij verrast als 5000e bezoeker.

Op deze ijskoude zondagmiddag bezochten maar liefst  47 personen de nieuwe tentoonstelling over Lamoraal van Egmont, waarvan er 40 werden genoteerd. Vrijwilligers van Stichting Historisch Egmond die dienst doen of  langs komen, tellen namelijk niet mee. Dekker had al snel begrepen dat de familielijnen van de Egmonts uitkomen bij menig Europees koningshuis en zelfs bij de Russische tsaar. Ook dat Lamoraal de aanzet heeft gegeven tot inpoldering van het Egmonder, sindsdien dé Egmondermeer.

'Saet en Cruyt'
Dekker werkt bij Beo Zaden en is zelf al 20 jaar bestuurslid van het Nationaal Museum 'Saet en Cruyt'.  Historie is zijn ding en vooral de ontstaansgeschiedenis van het landschap van Noordelijk Noord-Holland. Hoe de mensen met een schop al slootjes gravend en dammetjes opwerpend het land hebben geschapen en wat er allemaal bij kwam kijken om droge voeten te houden. Ook de historie van de abdij spreekt hem aan en daarom werd hem o.a. een boek over opgravingen aldaar overhandigd en enkele boekjes Geestgronden met Egmondse verhalen.  

Gratis Brochure Lamoraal
Het Lamoraaljaar is toch al goed van start gegaan met een lezing over het kasteel van Egmond in een afgeladen grote zaal van Hanswijk. Hier werd ook de officiële brochure met prachtige foto's en stukjes over de historie gepresenteerd. Ook het herdenkingsprogramma is erin opgenomen. De brochure is gratis mee te nemen bij Huys Egmont, Slotweg 46 Egmond aan den Hoef, open van woensdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. www.huysegmont.nl 

Meer berichten