Links Martijn Mulder, rechts Fred Valkering. Foto: Ab Baart
Links Martijn Mulder, rechts Fred Valkering. Foto: Ab Baart

Nieuwjaarsreceptie museumhoeve Overslot goed bezocht, maar toekomst onzeker

2 jan, 15:27 Cultuur Egmond aan den Hoef

Egmond aan den Hoef - Onder het genot van glühwein en oliebollen bezochten vele bezoekers op de eerste dag van het nieuwe jaar de nieuwjaarsreceptie van museumhoeve Overslot in het historische hart van Egmond aan den Hoef.

In zijn nieuwjaarsspeech blikte voorzitter Fred Valkering terug op een zeer succesvol jaar met meer dan 10.000 enthousiaste bezoekers, die afkwamen op de unieke exposities en mooie voorstellingen, maar hij voorzag ook dat 2018 wederom een heel spannend jaar zal worden voor museumhoeve Overslot.  

"Het is de bedoeling dat al begin februari van dit jaar, nog net voor de gemeenteraadsverkiezingen, het college van B&W de voorstellen van de initiatiefgroep aan de raad zal voorleggen en als deze hiermee akkoord gaat dan zal op termijn definitief het doek vallen voor dit unieke concept op deze bijzondere plek om plaats te moeten maken voor een "slowfood restaurant met bierproeverij van Brouwerij Egmond" waar in Egmond echt helemaal niemand op zit te wachten", aldus Valkering.

Onlangs zijn de voorzitters van de vier actieve stichtingen binnen het slotkwartier, zijnde Slotkapel, Kapberg, Historisch Egmond en Hafre/Hoeve Overslot, die samen goed zijn voor meer dan 20.000 bezoekers per jaar, op initiatief van de stichting Kunst en Cultuur Egmond bijeen gekomen om onder voorzitterschap van dr. Peter van den Berg - vertegenwoordiger van het Slotkwartier in het Cultureel Platform van de gemeente Bergen - zich een beeld en een mening te vormen over deze voorstellen van de initiatiefgroep uit de gemeenteraad.

De vier Stichtingen vinden het een gemiste kans als deze voorstellen gerealiseerd zullen worden. Daarom hebben ze wethouder Snabilie uitgenodigd voor een gesprek om hun visie met hem te kunnen bespreken, voordat het College dit voorstel aan de Raad doet. Men moet daarbij ook vooral niet uit het oog verliezen, dat deze initiatiefgroep destijds aan de slag gegaan is vanwege een motie die door alle Raadsfracties is onderschreven, namelijk dat "In toekomstvisies breed is onderschreven dat toerisme de kurk is waarop onze lokale economie drijft; Kunst en Cultuur binnen alle dorpskernen daaraan op geheel eigen en onderscheidende wijze een bijdrage leveren; Museumhoeve Overslot als culturele vrijplaats daarin een rol van betekenis speelt."

Zelf voegde Valkering daar nog een citaat uit de kerstboodschap van zijne Majesteit Koning Willem Alexander aan toe, namelijk: "het lijkt steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. De plaatsen waar heel uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen - kerk, kantoor, café, sportclub, school - verliezen die verbindende functie steeds meer. Misschien is alleen het ziekenhuis nog een plek waar je in contact kunt komen met mensen met een andere achtergrond en levensstijl."

"Juist dáárom moet museumhoeve Overslot, dé Culturele ontmoetingsplek van de Egmonden blijven bestaan!" Aldus Fred Valkering.

Lamoraaljaar 2018
2018 is het jaar waarin herdacht wordt dat Lamoraal van Egmond 450 jaar geleden op het schavot in Brussel werd onthoofd. Deze schokkende historische gebeurtenis zal dit jaar op vele manieren herdacht worden en daarover gaf de voorzitter van stichting Historisch Egmond, Martijn Mulder, als coördinator van deze evenementen, de vele aanwezigen een voorproefje.

Vervolgens werd door de beide voorzitters het glas geheven, gevuld met het enige échte Lamoral bier, gebrouwen in België, op het Lamoraal jaar 2018!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief