Kerkmeertje. Foto van Rina Velzeboer.
Kerkmeertje. Foto van Rina Velzeboer. Aangeleverde foto

Expositie op het Gemaal 1879

21 jun, 15:00 Cultuur Akersloot

AKERSLOOT - Op het Gemaal 1879 in Akersloot exposeren de zusters Gerda en Rina Velzeboer, dochters van de kolenboer. Hun vader was in de jaren zestig en begin zeventig een van de laatste kolenboeren van Akersloot. Hier ziet u boetseerwerk en foto's.

Uit de mond van Gerda tekenen we op: "Ik was altijd al creatief bezig maar in 2001 begon ik met boetseren en had ik mijn passie gevonden. Na een aantal jaren met Das-klei gewerkt te hebben, ben ik een cursus boetseren gaan doen in De Kuil in Uitgeest en een workshop keramiek bij Ida Bakker in Castricum. Daarna volgde ik de opleiding klei en kleur bij Crejat in Alkmaar. In 2006 ben ik begonnen met mijn atelier 'De dochter van de kolenboer' omdat mensen uit mijn omgeving de vraag hadden of ik ze geen les kon geven. Tot op de dag van vandaag geef ik cursussen en workshops. Mijn werk is zeer divers, vaak met ronde vormen of uit ronde vormen opgebouwd. Ik werk graag met Raku, een glazuur techniek uit Japan."

Rina geeft over haarzelf en haar fotowerk het volgende aan: "In 2013 startte ik met fotografie. Na diverse fotocursussen en workshops noem ik mezelf de amateur onder amateurs. Het is voor mij een fijne hobby om bezig te zijn, waarbij ik probeer een gewoon onderwerp bijzonder vast te leggen of een verhaal te vertalen naar een fotoserie. Altijd weer een grote uitdaging. In de in het Gemaal 1879 hangende serie heb ik geprobeerd het Akersloter Volkslied vast te leggen in HDR foto's."

Al met al lijkt het weer een interessante expositie te worden, die een bezoek aan het Gemaal 1879 de moeite waar maakt. De expositie is te bezoeken op de zondagen in juni in het gebouw aan de Fielkerweg 4 aan Klein Dorregeest in Akersloot. Voor groepen van vijf of meer personen is het gemaal op afspraak geopend, zie daarvoor de website www. gemaal1879.nl. Als de weersomstandigheden het toelaten, dan zal het gemaal tijdens de openingsuren draaien, wat een indrukwekkende ervaring oplevert.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief