Het Symfonie Orkest Midden Holland o.l.v. Ghislain Bellefroid
Het Symfonie Orkest Midden Holland o.l.v. Ghislain Bellefroid
Heiloo

Benefietconcert op 1 oktober in de Ter Coulsterkerk

  Cultuur

Music That Matters, zo is de naam van het benefietconcert dat op 1 oktober gepland staat in de Ter Coulsterkerk. Een zaterdagmiddag vol muzikaliteit en gezelligheid, bovendien zal de opbrengst van het concert volledig ten goede komen aan Stichting VluchtelingenWerk NoordWestholland locatie Heiloo. Uitkijkpost sprak met Myriam de Sain, bestuurslid van Stichting YourSongProjects, dat initiatiefnemer is van dit mooie evenement.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een benefietconcert te organiseren?
In 2014 startte de samenwerking tussen Stichting YourSongProjects en dirigent Ghislain Bellefroid van Symfonie Orkest Midden Holland. Ghislains belangstelling voor de door Teresa ontwikkelde visie en methode over het effect van muziek op de hersenen en een eventueel genezingsproces van zieke mensen leidde tot afspraken om met een groter orkest deze muziek ten gehore te brengen in de vorm van een benefietconcert.

De opbrengst van het concert wordt geschonken aan VluchtelingenWerk Heiloo. Wat is het werk dat zij verrichten?
De vluchtelingen die in Heiloo komen wonen, hebben een status. Zij mogen tenminste vijf jaar in Nederland blijven wonen en gaan participeren in de samenleving. Een werkgroep begeleidt nieuw ingekomen vluchtelingen bij bijvoorbeeld het bezichtigen van hun toegewezen huurwoningen, hulp bij het invullen van allerlei formulieren, inburgering en scholing; eigenlijk alles om iemand 'die van niets weet' een weg in de Nederlandse samenleving te leren vinden. VluchtelingenWerk Heiloo doet nog veel meer activiteiten zoals leeslessen in de bibliotheek en activiteiten voor kinderen. Giften en sponsoren zorgen ervoor dat deze activiteiten mogelijk zijn.

Dit mooie initiatief wordt verzorgd door Stichting YourSongProjects. Waar staat jullie stichting voor?
Stichting YourSongProjects heeft als doelstelling mensen in hun kracht te zetten d.m.v. culturele en muzikale projecten. Niet alleen het publiek kan genieten van de activiteiten van YourSongProjects. Met de opbrengsten van dit benefietconcert zetten wij ook weer mensen in hun kracht. Dagelijks horen wij over de vluchtelingenstroom. Graag zetten wij ons in om deze mensen een beter bestaan te geven in Nederland, in Heiloo. Een Benefietconcert doen wij niet ieder jaar. Ons reguliere programma is te vinden op www.yoursongprojects.nl.

1 Oktober dus, vanaf 14.00 uur, 'Music That Matters'. Wat bedoelen jullie met deze titel?
Music That Matters betekent niet alleen dat wij muziek maken voor het goede doel om zo geld in te zamelen voor VluchtelingenWerk Heiloo, maar ook dat muziek goed voor mensen is. De manier van componeren en de methode die door Teresa wordt toegepast is onderbouwd door de neurowetenschap, klinische neuropsychologie en muziek- en zangtherapie, die de invloed en doorwerking van deze methode op zowel fysieke als psychische gezondheid bevestigen . Door de interactieve samenwerking tussen de zangeres, het orkest en het publiek wordt in het bijzonder een diepere laag van hart en ziel geraakt, waardoor wij het Music that Matters noemen.

Welke muzikanten/artiesten verlenen hun medewerking aan dit benefietconcert?
Het Symfonie Orkest Midden Holland bestaat uit gevorderde amateurs en professionele musici uit de Midden-Holland regio. Het orkest staat o.l.v. Ghislain Bellefroid. Ghislain studeerde orkestdirectie bij de Engelse dirigent Kerry Woodward en hafadirectie bij Jan Cober en Gert Buitenhuis. Ghislain dirigeerde meerdere beroepsorkesten en ensembles in binnen-en buitenland.
Teresa Takken heeft haar sporen in de muziek in binnen- en buitenland al dik verdiend. Haar breed onderlegde studies in muziek, geneeskunde, psychologie, filosofie en theologie en haar bezieling vindt men terug in haar muzikale composities. Zij ontwikkelde al in 1986 haar interdisciplinaire, integrale methode van "Zang, Beweging & Bezinning", ook bekend als Ontdek je eigen stem. Gepromoveerd tot Doctor in de bio-ethiek heeft zij diverse hoogleraarstoelen bekleed bij toonaangevende universiteiten over de wereld.
Al sinds zijn jeugd speelt Tijmen Veltman (1991) piano en componeert hij muziek. Hij was jarenlang de vaste pianist van het Noordhollands Jeugdorkest en is momenteel pianist en contrabassist bij het Sweelinck Orkest (verbonden aan de UvA). Rachmaninoff is zijn favoriete componist.

Wat kunnen wij van het concert verwachten? Is het geschikt voor jong en oud?
Het concert biedt een gevarieerd uitgevoerd aanbod van klassieke muziek, zoals Mendelssohn en Grieg. Twee door Teresa Takken gecomponeerde werken, Misere Nobis en Not forgotten, worden door het orkest en Teresa samen uitgevoerd. Tijmen Veltman speelt Rachmaninoff. Het muziekaanbod en de wijze waarop dit concert is uitgewerkt is geschikt voor een breed publiek en ook voor de jonge luisteraars. Mensen die Teresa Takken kennen, weten dat haar optredens zeer uitnodigend zijn voor het publiek.

Waar kunnen we kaartjes kopen voor dit leuke concert?
Kaarten zijn te verkrijgen bij De Schrijverij in Heiloo en aan de deur van de Ter Coulsterkerk op 1 oktober 2016 vanaf 13.30 uur.

Meer berichten