Afbeelding

Warmlopen voor IJsland

29 jan, 14:15 Cultuur Heiloo

HEILOO / AKERSLOOT - Ondanks dat het haar door de meest doorgewinterde IJslanders zelf werd afgeraden besloot Jolanda Linschooten in 2006 in haar eentje wandelend in 40 dagen van kust naar kust door IJsland te trekken. Slechts vergezeld door een loeizware rugzak met wat kleding, droog voedsel, een tent, een camera en haar kompas. Maar dit keer was ze niet alleen. Aan de hand van haar beeldschone foto's, rauwe video's en haar beeldende verhaal reisde de hele Beun dinsdagavond 26 januari met haar mee.

Als onderdeel van de multimediapresentaties van Mondiavisueel die nog tot en met april maandelijks te zien zullen zijn in De Beun, is dit keer de Akerslootse aan de beurt. Jolanda is fotograaf, auteur en inmiddels letterlijk doorgewinterd avonturier, maar deze ruige reis was haar eerste soloproject. En dat laat ze ons voelen ook.

Ze worstelt met haar onzekerheid over de onvoorspelbare natuur, maar haar drang naar avontuur overwint het steeds. Bij iedere stap die ze zet op haar route waar geen paden te bekennen zijn, voelt ze meer liefde voor haar omgeving en krijgt ze zelfs een zekere afkeer voor mensen. Stenen zijn haar nieuwe vrienden. Ze leiden haar de weg, vertellen aan de hand van hun kleuren de verhalen van het land en komen soms zelfs tot leven. Althans, dat denkt ze wel eens te zien. Het zou haar niets verbazen als achter de stenen trollen te voorschijn komen. En daar ziet ze toch een reus liggen? Ze wijst naar een foto. Hier en daar klinkt gegniffel. Jolanda was misschien toch net iets te lang alleen met haar boek vol sagen over trollen, vermoeden wat nuchtere Heilooërs. Maar toegegeven, ook ik zie duidelijk de contouren van een heel groot mens.

We zien de prachtigste landschappen voorbij komen. Sneeuwvelden, grindwoestijnen, helblauwe meren, dampende vulkanen en ijzige gletsjers. Jolanda vertelt ons over de grillige temperaturen. De ene dag heeft ze al haar kleding over elkaar aan. Een andere dag kan ze letterlijk alles uit doen. Want het is 30 graden, en in de verste verte is toch niemand te bekennen. Ze baadt in natuurlijke warmtebronnen en ligt wakker van de lucht van rotte eieren. Op de video's zien we hoe ze steeds met veel moeite vanuit een zittende positie haar rugzak op krijgt, hoe ze bergen beklimt en hoe ze grip in glibberige rivieren zoekt. En dan te bedenken dat ze steeds weer een stukje terug moet om die camera op te halen...

Jolanda prikkelt met haar verhaal, haar foto's en haar filmpjes ieder zintuig en zoekt de rust in haar woorden waardoor het prettig is om naar haar te luisteren. Het bouwt spanning op. En mede dankzij haar gezichtsuitdrukkingen en handgebaren lijkt het bijna of we naar een toneelstuk kijken. Een aanrader!

Andere Mondiavisueelvoorstellingen die dit voorjaar nog te zien zijn in De Beun:
De ontdekking van de Alpen, 30-03-2016
Patagonië, 22-04-2016

Reserveren is mogelijk via info@mondiavisueel.com of 030-6361481

© Anje Hoogland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief