Afbeelding

Ine Veen genomineerd voor Palm Award 2015

Cultuur Heiloo

Precies 60 jaar geleden vertrok een ambitieus bijna 18 jarig meisje uit Heiloo naar het Duitse Hannover. Ze was gecontracteerd door de directie van het Opera Ballet van Yvonne Georgie. Het werd het begin van een indrukwekkende loopbaan. De bekende  Alexandra  Radius, heeft destijds nog  les gehad van  Ine, die ooit danste voor het Prinselijk paar van Monaco, het gezelschap van de Koningin van Denemarken en de Sjah van Perzië.

Helaas kwam er een abrupt einde aan haar dansloopbaan door een plotselinge ziekte. Dat verhinderde haar niet om les te gaan nemen aan een Duitse Toneel Academie. Ze slaagde Cum Laude in Hamburg en in recordtijd werd zij een gevierde actrice In Hannover  en later in Braunschweig. Ze speelde met alle beroemdheden van haar generatie. De bekende regisseur Karl Gutmann (hij was de aller eerste die het Dagboek van Anne Frank op de planken bracht) werd geattendeerd in Braunschweig op die Nederlandse  actrice die in Ritter von Mirakel de sterren van de hemel speelde. Ine werd door Gutmann vervolgens naar Nederland gehaald  en gecontracteerd om met  Ko van Dijk en Mary Dresselhuys ( toen de bekendste toneelgrootheden) te spelen in de titelrol van Markiezin van Arcis. Ze was daarna te zien in  tientallen toneelstukken en TV- series.  Ine  bleef, zoals zo veel mensen in Heiloo haar kennen, een  gewone hartelijke vrouw  zonder sterallures.

Daarnaast schilderde ze ook zeer verdienstelijk. In  Canada kreeg haar werk ooit een eervolle vermelding , vanwege haar aparte  en zeer originele manier van schilderen, waarvoor ze ook halfedelstenen en bladgoud gebruikt. In de gemeentelijke expositie ruimte  "De Zevensprong" was een paar keer een tentoonstelling van haar opvallende werk te zien. De schilderijen waren tijdens de vernissage allemaal verkocht!  Ine bleef altijd heel nuchter onder alles. Ook nu ze  onlangs werd genomineerd voor een Palm Award in het Duitse Leipzig. 

Het is vast toevallig dat ze na 60 jaar weer even  in Duitsland van zich laat horen , maar waarom er nog  geen straat of plein naar haar werd vernoemd in Heiloo is natuurlijk wonderlijk. Ze is immers de bekendste actrice en ballerina  die Heiloo ooit voort bracht.

(Foto: Jean Thomassen)

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant