Column

Column Dick de Scally: Formule 1

  Column

HEILOO - Een column van Dick de Scally, tevens gepubliceerd in Uitkijkpost van 14 november 2018:

Assen of Zandvoort, that's the question. De hoge heren, de teams, de eigenaren van de circuits, de bonden, de steden zelf, ze komen er niet uit. Daarom nomineer ik een andere plaats voor de Grand Prix 2020: Heiloo. Ik zal uitleggen waarom.

Heiloo heeft een kant en klaar stratencircuit, dat met enkele kleine aanpassingen tot een wereldcircuit is om te bouwen. Op dat circuit hebben enkele plaatselijke racemonsters al geoefend, die dan in 2020 voor het echie mogen.

Start en finish staan gepland op de Vennewatersweg, bij de ingang van het parkeerterrein naar de sporthal. Alle teams krijgen op het terrein een plek toegewezen waar ze kunnen sleutelen. Warming-up kan in de sporthal. Na de start gaat het richting het Malevoort. Op poleposition staat Max Verstappen, die tegen die tijd wereldkampioen is.

Direct na de start (hoezo herrie?) volgt de spannende chicane (gewoon een soort bocht) in het Malevoort richting het Hoekstuk. De winkeliersvereniging kan daar grote reclameborden plaatsen. Daarna gaat het richting Zeeweg die overgestoken moet worden, waarna twee verduiveld lastige chicanes volgen die de toepasselijke naam 'Omloop' hebben. Via Belieslaan en Kerkelaan (we gaan ervan uit dat de spoorweg daar tegen die tijd ondertunneld is en de Kerkelaan vierbaans) stomen we op naar de Kennemerstraatweg. Rechtsaf langs het stadhuis, waar achter een afzetting ruimte is voor actievoerders die tegen zijn. Bij de stoplichten linksaf.

Op de Kanaalweg gaat de race richting A9. Enkele wegversmallingen zullen het uiterste van hun stuurmanskunst vergen, maar gelukkig is de dokterspost over het bruggetje vlakbij. Bij Roosendaal rechtsaf. Eventuele uitvallers of kapotte wagens kunnen direct bij de Afvalbrengplaats worden gedumpt en voort gaat het weer, naar de altijd lastige chicane in de Ypesteinerlaan (reclamebord Albert Heijn!) op naar de rotonde in de Kennemerstraatweg. Het Texacostation kan als pitch stop dienen (bijtanken, proviandering, wasbeurt). Een strakke baan van enkele honderden meters richting Egmond Binnen, dan de tunnel en in de verte komt de ronde-finish in zicht. Iedere ronde telt ongeveer 6-8 kilometer, die de renners 12 keer moeten afleggen. Of als ze willen meer. Ja, het is niet niks, zo'n Grand Prix!

Er is één voorwaarde: dat ik de zwart-witte finishvlag mag hanteren. U ziet, alles is al aanwezig. Wereld, here comes Heiloo!

Dick de Scally

Meer berichten