Stockfoto
Heiloo

Column: Heiloo als Nederlands 'Regenboogdorp'?

  Column

Persoonlijk ervaar ik het als een groot gemis dat we in Heiloo (nog) geen regenboogzebrapad hebben. Dat zou toch na onder andere Alkmaar, Zaandam en Castricum in onze regio ook voor Heiloo een topprioriteit moeten zijn. Van groter belang dan de aansluiting op de A9 of de muur om Heiloo (hier kom ik zeker nog een keer op terug). Wel ieder jaar een hoop gedoe over Zwarte Piet, maar je hoort vrijwel nooit iemand over een gaybrapad. Ik begrijp dat niet. Wij hebben natuurlijk geen Bekende Nederlander van het kaliber Henny Huisman in ons dorp wonen, want die heeft zich tenminste wel sterk gemaakt voor de aanleg van dat prachtige regenboogpad in de Dorpsstraat in Castricum: "We willen aangeven dat wij als gemeente Castricum een vriendelijk dorp zijn waar homo's zich veilig kunnen voelen", aldus de ex-drummer van 'House for Sale' Lucifer. Hopelijk denken alle Castricummers er net zo over als die gekleurde strepen, denk ik dan maar.

Dus Heiloo kan en mag hierbij niet achterblijven. Ik wil zelfs zo ver gaan dat ik bij deze voorstel niet één regenboogpad aan te leggen, maar alle bestaande zebra's in ons toch wel een beetje kleurloze dorp om te vormen tot fleurige regenboogpaden. Voor nieuwe oversteekplaatsen zou dit als vanzelfsprekend uitgangspunt moeten gelden. En dan volgend jaar misschien zelfs het 'Regenboogkerkje'? En dan in 2019 een 'Regenboog Wandelroute'? Dat zal Heiloo als het 'Regenboogdorp' ook landelijk op de kaart zetten, misschien zelfs wel bij DWDD, Jinek of Pauw. Of desnoods bij Humberto Tan of Omroep Max.

Mijn ultieme droom is echter een LHBT* oversteekpad met, naast onze oude vertrouwde zwart-witte zebra, aparte L-, H-, B- en T-stroken. Die moeten dan wel minstens 1.25 m breed zijn, want je moet een homo die van de andere kant komt natuurlijk wel gewoon kunnen passeren. Ik twijfel nog wel of er dan ook een aparte PT-strook moet komen voor personen met een piercing en/of tatoeage. Want dan krijg je weer het probleem waar dan bijvoorbeeld bisexuelen met een tatoeage moeten oversteken. Die zien zich dan wel voor een dilemma gesteld. Al kunnen ze er natuurlijk altijd voor kiezen op de heenweg de B-strook te nemen en op de terugweg de PT-strook, of desnoods andersom. Daar moet de gemeente te zijner tijd dan maar een referendum over houden, dan is het in ieder geval wel democratisch besloten.

En dan onze burgemeester, in zijn derde ambtstermijn, in kleur op de voorpagina van deze krant als hij op 11 oktober 2017 ('coming out day') het eerste LHBT pad ter wereld officieel in gebruik neemt. Ik ben wel benieuwd voor welke strook hij zal kiezen. Als hij slim is steekt hij dan in een diagonale lijn over. Maar we kunnen natuurlijk ook Geer en Goor vragen, want dan komt het ook in de Privé of de Weekend.

*LHBT staat voor: Lesbisch, Homosexueel, Bisexueel en Transgender.

Ton Förch

Meer berichten