Maud van Velzen met haar paarden.
Maud van Velzen met haar paarden. Foto: aangeleverd

Vorange Paardencoaching Gedragsverandering bij kinderen met behulp van paarden

Bedrijf belicht

Vorange Paardencoaching
Sint Adelbertusweg 25
1935 EM Egmond-Binnen
06- 13 12 28 77
www.vorange.nl
info@vorange.nl
Fb/Insta: Vorange Paardencoaching

De naam Vorange spreekt geen boekdelen: het is een samenvoeging van Vogue en Orange, de twee prachtige paarden van Maud van Velzen van Vorange Paardencoaching. Daarbij heeft zij twee schattige pony’s, Bliksem en Luna, die tot de verbeelding spreken, en dan vooral tot de verbeelding van de kinderen die zij coacht.

Maud groeide op in Egmond-Binnen en haar ouders kochten twee jaar geleden het weidse stulpje op de Sint-Adelbertusweg waar zij nu haar droom verwezenlijkt als paardencoach. Omdat ze tijdens haar studie pedagogiek haar oppaskinderen graag meenam naar haar paarden en zag dat er iets gebeurde tussen hen, besloot zij nog tijdens haar studie een opleiding tot paardencoach te gaan volgen.

De interactie tussen paarden en kinderen
Na afloop van haar opleiding liep het gelijk storm. Ze raakt ook niet uitgepraat over haar werk als paardencoach. Zo laat Maud bijvoorbeeld een coachee een stal bouwen van verschillende materialen voor een van de paarden, waarbij zij de werkwijze van het kind bestudeert. Ook laat Maud de kinderen gekleurde ballen in de bak leggen en vraagt hen wat zij bij welke kleur voelen. Door het te benoemen en neer te leggen ligt er een lading op de bal, dit voelt de pony aan. Zo kan het zijn dat een paard met zijn mond op de schouder van de coachee leunt als troost of het paard blijft allerlei dingen omgooien tot het kind beseft dat het paard eigenwijs is, net als het kind zelf. Het paard spiegelt namelijk het gevoel van de coachee. Door de interactie met de paarden komt het gesprek tussen Maud en haar coachee op gang. “Ik vraag vaak: waarom denk je dat de pony dit doet? Zo ontstaan de mooiste gesprekken”, vertelt ze.

Je anders voordoen bij een paard werkt niet
“Zodra het kind zijn échte gevoel uitspreekt en bij de kern komt, gaat de pony met het kind mee. Paarden zijn kuddedieren die onduidelijkheid als onveilig ervaren. Dat maakt hen zeer gevoelig voor hoe anderen zich gedragen en wat er in hen omgaat, zowel bij hun kuddegenoten als bij een mens. Zij voelen onze emoties feilloos aan, vooral wanneer dat gevoel er van ons niet mag zijn. De kinderen krijgen troost of letterlijk een zetje de goede kant op. Dat is zo bijzonder om te zien”, zo vult ze aan. De kinderen vertellen vaak hun diepste gevoelens aan de pony’s tijdens de sessies die spelenderwijs plaatsvinden.

Pony Power voor Kids: de cursus die ieder kind verdient
Kinderen die buiten de boot vallen, weinig zelfvertrouwen hebben, boze buien hebben, gepest worden of andere problemen ervaren, zullen veel baat hebben bij paardencoaching. Maud biedt individuele coachingsessies aan, maar ook sociale vaardigheidstraining in groepjes, genaamd Pony Power voor Kids. Vijf thema’s die in vijf bijeenkomsten worden behandeld zorgen voor de persoonlijke groei van uw kind. Tijdens de zesde bijeenkomst bent u allen van harte welkom en zullen de kinderen presenteren wat zij geleerd hebben van de cursus. “Want ik kan wel vertellen wat er gebeurt, maar het is mooier als u het van uw eigen kind hoort”, zo besluit Maud.

Op zaterdag 10 april begint er een nieuwe cursus Pony Power voor Kids. Er zijn nog een aantal plekjes vrij. U kunt uw kind via de website inschrijven. Als u Maud een casus wilt voorleggen dan kunt u altijd mailen of bellen.

Tekst: Margreeth Anema

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief