Eigenlijk is het beter als er niemand op het bankje zit.
Eigenlijk is het beter als er niemand op het bankje zit. Foto: Linda van Rozendaal

Vriendenbankje op het schoolplein; niemand hoeft alleen te zijn

Algemeen

HEILOO - Sinds vorige week staat er op het schoolplein van de Radboudschool in Heiloo een wel heel bijzonder bankje; een vriendenbankje. Om erachter te komen wat het vriendenbankje precies is en hoe het er is gekomen, ging de redactie van Uitkijkpost een kijkje nemen.

Het idee van het vriendenbankje komt bij juf Fien vandaan. Zij had er iets over gelezen en vond het wel iets voor de Radboudschool. Ook andere docenten van de school waren enthousiast. Juf Jooske legde het idee vervolgens voor aan de leerlingenraad, die er gelijk enthousiast over was. Maar wat is nou eigenlijk zo’n vriendenbankje? 

Tom (groep 7-8) legt uit: “Soms hebben kinderen tijdens het buitenspelen niemand om mee te spelen. Ze zijn dan alleen en voelen zich buitengesloten. Als je dan op het bankje gaat zitten, weten anderen kinderen dat je alleen bent. Zij kunnen je dan vragen om met hun mee te spelen. En dan hoeft niemand meer alleen te zijn.”

Jessie uit groep 5 vertelt dat in alle groepen is nagedacht over een ontwerp. Want dat het een vrolijk bankje moest worden was wel duidelijk. Vervolgens is in alle groepen door de kinderen een top 3 uitgekozen van de mooiste of leukste ontwerpen. Dat viel nog niet mee, want eigenlijk waren alle ontwerpen leuk. Damin (groep 8) vertelt dat er veel ontwerpen bij zaten met regenbogen en smileys. “Maar als je een regenboog als ondergrond hebt, zie je de andere figuurtjes niet meer,” vult Luka uit groep 5-6 aan. En dus werd het bankje, dat al op het schoolplein stond, door twee enthousiaste moeders strak in de witte verf gezet. En op die witte ondergrond zijn alle ontwerpen heel goed te zien. 

Het bankje werd in een paar vlakken verdeeld en in kleine groepjes hebben de kinderen uit de leerlingenraad alle ontwerpen op het bankje geschilderd. Regenbogen, smileys en bloemen maar ook hun handafdrukken staan erop. Het is een heel vrolijk en kleurig geheel geworden. 

Om alle kinderen van de school te laten weten wat de bedoeling van het bankje is, gaan de kinderen van de leerlingenraad de klassen nog langs om het toe te lichten. En misschien wordt het nog wel officieel geopend. 

Op de vraag wat nou het leukste van het project was, antwoordt Chelsey uit groep 5: “Het was heel erg leuk dat we niet alles zelf hoefden te bedenken. Doordat er in alle klassen ontwerpen zijn gemaakt die wij er uiteindelijk op hebben geschilderd is het echt een bankje van de hele school geworden.”

En dan maar hopen dat het veel gebruik gaat worden. “Of eigenlijk natuurlijk niet,” zeggen de kinderen bijna allemaal tegelijk. Maar als er iemand op zit, hopen ze allemaal dat er snel andere kinderen op af gaan. Als een soort ambassadeur van het vriendenbankje zullen deze jongens en meisjes dat ook een beetje in de gaten houden. Want niemand zou alleen moeten zijn.

Tekst: Linda van Rozendaal 

De leerlingen van de leerlingen zijn heel trots op het vriendenbankje. V.l.n.r. : Mia, Luka, Chelsey, Jessie, Thijs, Teun, Suze, Phileine, Tom, Damin en Djem (Vigo ontbreekt op de foto).

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant