Marian van Dam (l) geeft het stokje over aan Andrea Landman.
Marian van Dam (l) geeft het stokje over aan Andrea Landman. Foto: Nico Bakker

Marian van Dam neemt afscheid van het Trefpunt“Trefpunt is de thuiskamer van Heiloo”

Algemeen

HEILOO - “Trefpunt is de thuiskamer van Heiloo”. Dit is een treffende omschrijving van alles wat met het Trefpunt te maken heeft, zo blijkt uit een geanimeerd gesprek met Marian en haar opvolgster Andrea Landman. Zij delen graag hun visie en plannen met u inzake zorg en welzijn. 

“De fusie was voor mij echt een hoogtepunt”

Marian is in 2007 begonnen bij toen nog Stichting Ouderenwerk als vrijwilligerscoördinator. In 2012 ging haar voorganger weg en dat was voor Marian aanleiding om te solliciteren naar de functie van directeur. En dat is haar prima bevallen. Een van de hoogtepunten voor Marian was de totstandkoming in 2017 van de fusie tussen ouderenwerk, jongerenwerk en het Trefpunt. De drie organisaties werkzaam op dit gebied gaven een hoop rompslomp. “We zaten elkaar over en weer facturen te sturen, ik had veel bestuursvergaderingen, er was sprake van een enorme overlap en bureaucratie”, aldus Marian. Vol trots ziet Marian nu een goed draaiende organisatie. 

“Van 10 tot 100+”

Dat is de doelgroep van het Trefpunt en dan met name de kwetsbare inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Marian legt uit wat de pijlers zijn.
“We hebben de accommodatiepoot, oftewel het beheer van het wijkcentrum Trefpunt, het Brunogebouw aan de overkant en het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) in de bibliotheek. We hebben overigens ook een VIP in Uitgeest.

Dan heb je het jongerenwerk, waarbij de jongerenwerkers de straat op gaan. Ze zoeken de jongeren op om te polsen wat er leeft onder deze doelgroep. We hebben ook een huiskamer waar jongeren elkaar ontmoeten.”
“Maar we doen ook heel veel op het gebied van welzijnswerk. Iedereen mag hier binnenlopen als er vragen zijn over zorg, hulp of welke ondersteuning dan ook”, zo vult Andrea aan. Er is een prachtig programma met ontmoetingsactiviteiten dat wordt georganiseerd om mensen met elkaar in contact te brengen.

“Vrijwilligers komen bij je thuis”
Een belangrijke activiteit van het Trefpunt is het vrijwilligerswerk. Met een groep van maar liefst 400 vrijwilligers wordt er veel hulp geboden op het gebied van welzijn. De vrijwilligers komen bij mensen thuis en wanneer zij een ‘niet pluis’ gevoel ervaren, ondernemen ze actie. “Via het sociaal team bereiken ons verzoeken voor hulp, maar de mensen vragen zelf ook om hulp. Via de huisartsen en via andere organisaties komen verzoeken binnen, en ook via de vrijwilligers zelf. Vergeet daarbij niet dat het werk van de vrijwilligers een economische waarde van € 1,2 miljoen vertegenwoordigt”, zo meldt Marian vol trots over haar mensen.

“Wie kent het Trefpunt Diensten Abonnement?”
Een alleraardigste vorm van hulpverlening is het Trefpunt Diensten Abonnement voor allerlei klussen. Van het doen van een boodschap, het ophangen van een schilderij, het opknappen van de tuin en nog veel meer. Je kunt het vergelijken met het aloude bekende ‘heitje voor een karweitje’. Zo’n 1000 meest senioren-huishoudens hebben een abonnement bij het Trefpunt.
“Je kunt ook bellen voor administratieve ondersteuning, hulp bij het installeren van apparaten en meer van dit soort zaken”, zo vertelt Marian. Kortom, een uitstekende service als je op zoek bent naar extra handjes. “Onmisbaar als dit soort dingen lastig voor je worden en je langer zelfstandig wilt of moet blijven wonen.”

“Meer harmoniseren aan de achterkant”
Andrea is al geruime tijd werkzaam in de welzijnsorganisatie in Bergen en komt al drie jaar over de vloer in Heiloo.Ook in Castricum is een organisatie.
Andrea vertelt over een van haar hoofdtaken. ”Natuurlijk is er al een mooie samenwerking tussen de organisaties, maar achter de schermen zoeken we naar verbeteringen, zoals een backoffice, gelijke boekhouding, het uitlenen van medewerkers en meer ondersteuning voor de drie organisaties. De gemeenten ondersteunen ons hierin uitstekend, want zij hebben er natuurlijk ook profijt van.”

“We werken met heel veel instanties samen”
Trefpunt zit in het sociaal domein en dat impliceert dat je met heel veel instanties samenwerkt, bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties, huisartsen, scholen, sportverenigingen, politie en jongerenwerk. “Je bent eigenlijk een spin in het web, en dat past uitstekend bij onze visie. Die luidt: ‘We motiveren inwoners het beste uit zichzelf en uit de ander te halen, iedereen mag meedoen, met elkaar maken wij Heiloo. Welzijn dichtbij!’ zo licht directeur Van Dam toe.

“Het Trefpunt is meer dan alleen de huiskamer van Heiloo”
“Als je onze activiteiten benoemt, dan is het Trefpunt eigenlijk de huiskamer van Heiloo, mensen komen hier graag om anderen te ontmoeten en samen leuke dingen te doen”, zo filosofeert Marian als we tijdens ons gesprek op zoek zijn naar een passende slogan. “Maar het is niet alleen het huiskamergevoel, het is veel meer, wij komen ook bij de mensen thuis over de vloer”, zo voegt Andrea toe. Laten we de kreten huiskamer en thuis dan maar samenvoegen tot thuiskamer.

“De hulpvraag verandert en wordt complexer”
Tijdens de coronaperiode is het Trefpunt niet dicht geweest, want mensen zochten juist in die periode extra hulp. Na corona bemerken Marian en Andrea een duidelijke verschuiving. “Langer thuis wonen, de huizencrisis, verdere vereenzaming, veranderende medische zorg en meer maatschappelijke ontwikkelingen zorgen voor een andere hulpvraag. En dat is voor onze vrijwilligers best wel een uitdaging om te blijven presteren”, aldus Andrea.

“Ons koersplan is gericht op preventie”
Natuurlijk mag een blik op de toekomst niet ontbreken. En dan spreekt Andrea al gauw over het koersplan, het meerjarenplan. “Er zal behoorlijk op preventie worden ingezet, preventie op zorg, zodat welzijn meer naar voren geschoven kan worden. Daarbij moeten de mensen zich realiseren dat je al heel snel vrijwilliger bent. Een keer vrijwillig kantinedienst wisselen is ook vrijwilligerswerk, burenhulp, ondersteunen op school, allemaal mooie vormen van vrijwilligerswerk, zonder dat je je hoeft aan te sluiten bij een organisatie. Samenwerking geeft kracht en dat zal in de toekomst echt nodig zijn”, aldus het vurige pleidooi van Andrea.

“Ervaar wat pensioen met je doet”
En wat gaat Marian nu doen?
“In het eerste jaar ga ik niets doen in het Trefpunt, men moet mij een beetje vergeten, maar daarna zijn er best heel veel leuke dingen die ik zou willen doen. Eerst maar eens meer met muziek doen, meer lezen en gewoon ervaren wat pensioen met je doet en daarna maar eens zien wat er op mijn pad komt.”

Tekst: Nico Bakker

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant