Fenna mocht als eerste van start.
Fenna mocht als eerste van start. Foto: Nico Bakker

Fietsexamen groep 7 leerlingen: “Bewust op de fiets”

Algemeen

HEILOO - Op woensdagochtend 24 mei zag je in heel Heiloo kinderen met oranje hesjes fietsen en wat deden zij hun best! Zij moesten namelijk een fietsexamen afleggen van Veilig Verkeer Nederland, een jaarlijks terugkerend examen waar dit jaar maar liefst 195 scholieren uit groep 7 aan deelnamen.

Veiligheid voor alles
Jan Grootenboer van VVN licht toe waarom dit fietsexamen zo belangrijk is. “Laat goed duidelijk zien aan achterliggende en voorliggende verkeersdeelnemers wat je gaat doen op de fiets, dat vergroot de veiligheid enorm. De kinderen hebben op school al theorieles gehad, in het praktijkexamen mogen ze laten zien of ze het daadwerkelijk kunnen toepassen”.

Besef dat je verkeersdeelnemer bent
Wethouder Antoine Tromp was namens de gemeente aanwezig bij de start van het examen om de deelnemers succes te wensen.
“Volgend jaar gaan de kinderen naar het voortgezet onderwijs veelal buiten Heiloo en dan is het toch wel van belang dat ze goed voorbereid de weg op gaan, dat ze de regels niet alleen kennen maar ook kunnen toepassen. Dit project draagt prima bij aan het bewustwordingsproces dat zij deelnemers zijn aan het verkeer.”
De gemeente speelt ook een rol in veiligheid op de weg door de wegen in goede staat te houden en het maaibeleid goed uit te voeren, zodat iedereen goed zichtbaar is.

Verkeerslessen
Juf Julia is heel enthousiast over het fietsexamen. “De kinderen moeten weten hoe zij zich moeten gedragen in het verkeer en dat zij hier serieus mee om moeten gaan. Op school zijn er al verkeerslessen gegeven en nu het examen, dat geeft de kinderen veel houvast om een betere verkeersdeelnemer te worden”. 

Controleposten
Op de zes kilometer lange route zijn er diverse controleposten bij rotondes, bij de spoorweg, bij kruispunten en andere belangrijke verkeerspunten. Ouders en leerkrachten controleren of de kinderen zich netjes aan de verkeersregels houden. Vooral handuitsteken wordt nog wel eens vergeten en dat levert dan wel een strafpunt op.
Bij de rotonde op de Zeeweg zit Bianca lekker in het zonnetje en houdt alles scherp in de gaten. “Op de rotonde hebben de kinderen voorrang, maar je moet altijd opletten of andere verkeersdeelnemers dit ook weten. Je moet daar op anticiperen. Je neemt geen voorrang, je krijgt voorrang, dat is wel van belang om te realiseren. Ik let op of de kinderen hier bewust mee bezig zijn”.

Tekst en foto: Nico Bakker

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant