Eva in actie tijdens het Nationaal Kampioenschap tot en met 21 jaar.
Eva in actie tijdens het Nationaal Kampioenschap tot en met 21 jaar. Foto: aangeleverd

In de sportlights: Eva Nijenhuis

Achtergrond

Heiloo en haar omgeving is rijk aan sporttalenten, met al haar prachtige sportverenigingen is het een mooie plek om je als sporter te ontwikkelen. In de rubriek ‘In de sportlights’ gaan we met deze talenten in gesprek over hun sport. Maak kennis met de sporttalenten uit de buurt en hun verenigingen. Deze week in de sportlights: golfster Eva Nijenhuis.

Al sinds haar vierde speelt de in Heiloo wonende Eva golf. Niet een sport waar de meeste kinderen van die leeftijd voor kiezen. Maar geïnspireerd door haar ouders besloot Eva dat golf de sport zou zijn waar ze alles voor zou geven. De nu negentienjarige Eva traint zo’n 30 uur in de week en heeft al een scholarship in de Verenigde Staten te pakken.

Dromen van een carrière
Geboren in Schagen maakte kleine Eva haar golfuren op golfbaan Barsingerhorn. Twee keer per week trainde ze daar onder begeleiding van golfprof Rogier Kootker. Als snel bleken deze trainingen haar een plek in de nationale selectie op te leveren. “Het was een onvergetelijke ervaring om golfers van over de hele wereld te ontmoeten en op de moeilijkste banen te spelen. Hierdoor begon ik toch wel steeds meer te dromen van een carrière in de golfwereld” zegt Eva. Vier jaar geleden verhuisde de familie Nijenhuis naar Heiloo, wat een stuk dichterbij was voor de wekelijkse trainingen in Amsterdam en Utrecht. Volgens Eva begon rond die tijd de droom groter te worden. “De droom om de nationale kampioenschappen te winnen begon langzaam te veranderen in een droom om naar de Verenigde Staten te gaan.”

Northern Illinois University
Een droom die daadwerkelijk in vervulling zal gaan. Over tweeënhalve maand vertrekt Eva met het vliegtuig naar Chicago. Ze heeft namelijk een Scholarship getekend bij Northern Illinois University. Hier gaat ze in een topsportklimaat golf en school combineren. Vier jaar lang duurt de periode waarin ze veel zal gaan meemaken. “Het is niet zomaar iets, studeren in het Engels, op een campus wonen en door heel de Verenigde Staten reizen zijn spannende dingen” zegt Eva. Toch heeft ze er ondanks de zenuwen ontzettend veel zin in.

Stappen blijven maken
Vorig jaar wist Eva te slagen voor haar eindexamen vwo en momenteel heeft ze een tussenjaar om zich optimaal voor te bereiden op haar Amerikaanse avontuur. Volgens Eva is dit jaar heel belangrijk geweest. “Dit jaar stond echt in het teken van stappen blijven maken en zo zelfstandig mogelijk worden. “Ze is hard bezig geweest met trainen waarbij met name de focus lag bij het lange spel. “Ik hoop dat ik de ballen verder dan eerdere jaren ga slaan, iets wat het spelletje een heel stuk makkelijker maakt” zegt Eva. Naast het trainen is Eva werkzaam op de redactie bij Uitkijkpost Media. Ze houdt de website en social media bij en helpt met het inrichten van de krant. In de Verenigde Staten zal ze ook Journalism gaan studeren aan de universiteit.

Afgelopen zondag 21 mei werd Eva samen met haar zusje Roos en overige teamgenoten van golfclub Houtrak uit Amsterdam, landskampioen. Eva kan dus met een goed gevoel vertrekken richting de Verenigde Staten. 

Tekst: Lars Vercammen

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant