Ontdek de mooiste plekjes van Heiloo tijdens de vierdaagse.
Ontdek de mooiste plekjes van Heiloo tijdens de vierdaagse. Foto: Linda van Rozendaal

Ontdek je eigen dorp tijdens de Avondvierdaagse Heiloo

Algemeen

HEILOO- Op dinsdag 6 juni is het zover: de Avondvierdaagse gaat van start. De inschrijfavond is op dinsdagavond 30 mei van 19.00 tot 20.00 uur op de Radboudschool maar er kan vanaf heden ook digitaal worden ingeschreven via de website. Voor de organisatie is 2023 een jubileumjaar: voor de vijftiende keer organiseren voorzitter Mark Kaandorp, penningmeester Kris van der Vlies en Geno Neuhuijs en Petra Henselmans van het secretariaat dit sportieve dorpsfeest voor jong en oud. 

Kris, van oorsprong Amsterdammer, maakte kennis met de Avondvierdaagse toen hij in 2003 in Heiloo kwam wonen. “Wat leuk voor de kinderen dacht ik, in Amsterdam was dit niet of het was mij misschien nooit opgevallen. Ik meldde me aan als vrijwilliger”, zo vertelt hij. Mark is een wandelfanaat, in militaire dienst liep hij de Nijmeegse Vierdaagse en dat vond hij zo leuk dat hij het daarna nog tien keer deed. De toenmalige organisatie vroeg hem de routes te controleren en zo rolde hij erin.

Je eigen dorp ontdekken

Nu schrijft Mark de routes en welke route het wordt is ieder jaar weer een verrassing voor de lopers. “Alle routes starten en eindigen op het schoolplein van het Radboud Kindcentrum en ik neem zoveel mogelijk nieuwbouwwijken en nieuwe straten en steegjes mee. Vanaf de tien kilometer lopen we ook buiten het dorp en op de route van de vijftien kilometer, die overigens perfect is als training voor de Nijmeegse Vierdaagse of de Wandel4daagse Alkmaar, kan ik natuurlijk helemaal los. Het is een prachtige route”, glimlacht hij. Veel lopers die al jaren in Heiloo wonen verwonderen zich over de straten die zij doorkruisen en die zij op hun dagelijkse route niet tegenkomen: “Huh, is dit ook Heiloo?” 

Singing in the rain

Een editie die ons allen in het geheugen staat gegrift was de eerste die de stichting in deze samenstelling organiseerde: die van 2007. Op de laatste dag, terwijl alle lopers snakten naar hun felbegeerde medaille, waren de weersvoorspellingen bar en boos. Nu wordt er wel vaker code geel voorspeld in Nederland en tot laat in de middag leek er geen vuiltje aan de lucht. De organisatie besloot na koortsachtig overleg met de hulpdiensten die beweerden dat alles tot 21.00 uur veilig zou zijn de lopers groen licht te geven om te starten. Twintig minuten na de start werd de lucht zwart en ging het los. Sommige lopers raakten in paniek en belden aan bij woningen waar licht brandde, andere lopers liepen op hun gemak door en zongen ‘Singing in the rain’. Kris en Mark fietsten drijfnat door het dorp om de lopers terug te sturen naar het startgebouw. “Met deze editie in ogenschouw is er ooit nog één avond afgelast, niemand van ons is Piet Paulusma maar dit wilden we nooit meer.”

Een tipje van de sluier

Voor de komende editie rekent de organisatie weer op 1200 inschrijvingen. Tel daar 600 ouders bij op, drie fanfarekorpsen (Caecilia, Eensgezindheid en de Fanfare Showband Heiloo), sinaasappels met pepermuntjes in een zakdoek om op te sabbelen en heel veel ijsjes en er staat wederom een prachtige editie van de Avondvierdaagse. De organisatie heeft dit jaar ook iets heel bijzonders voor de lopers in petto en hierover willen zij best een tipje van de sluier oplichten: penningmeester Kris heeft eindelijk na vijftien jaar een startpistool gekregen van de organisatie. Zelf heeft hij hem nog niet uitgeprobeerd, dat mag wethouder Antoine Tromp doen. “Hij komt namelijk het startschot geven met waarschijnlijk nog een andere BH’er (bekende Heilooër). Wie dat is houden wij nog even voor onszelf”, grinniken de heren. Meer informatie over de Avond4daagse: www.avondvierdaagseheiloo.nl

<<<<<<<<<<<<<<<<<<KADER>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

De organisatie is altijd op zoek naar vrijwilligers om de Avondvierdaagse tot een succes te maken. Ben jij beschikbaar van dinsdag 6 juni t/m vrijdag 9 juni, ook al is het maar voor één avond? Meld je dan nu aan via a4daagseheiloo@hotmail.com.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant