Axel, op zijn (stage)plek bij Rataplan Alkmaar
Axel, op zijn (stage)plek bij Rataplan Alkmaar Foto: Jimmy Berkhof, jongerenwerker Heiloo

Axel Kuiper, Jongerenredactie U+; Rataplan, een wereld van de recycling en duurzaamheid

Algemeen

De redactie van U+ en Jongerenwerk Heiloo slaan de handen ineen met een jongerenredactie.
Op U+ lees je regelmatig wat jongeren uit onze regio bezighoudt, wie ze zijn en hoe ze de toekomst zien.
Axel Kuiper (18) uit Heiloo is één van die jongeren. Hij heeft interesse in journalistiek, fotografie én in wat jongeren bezighoudt! Eerder interviewde hij Jimmy, jongerenwerker in Heiloo. Nu doet hij kort verslag van zijn stage, vaak een onderdeel van een MBO- of HBO-opleiding.
Axel wil vooral jongeren bereiken om zo met ze in gesprek te gaan over van alles en nog wat. Hij is regelmatig te vinden bij Jongerenwerk Heiloo, Pastoor van Muijenweg 12 in Heiloo. Jongerenwerk is een onderdeel van Stichting Trefpunt Heiloo.

Kringloop winkelen op zijn leukst
Voordat ik deze stage volgde, recycleden we thuis het gewone dagelijkse afval; grijze, groene en oranje bak. Ik was me nog niet zo bewust hoe een kringloopbedrijf werkt.
Sinds de start van dit schooljaar werk ik bij een van de grootste kringloopbedrijven van deze omgeving Rataplan Zijperstraat 46-50 in Alkmaar. Door stage te lopen hoop ik te weten te komen welk beroep ik leuk vind. Deze stageplek is praktijkgericht, ik leer van alles over hoe het allemaal werkt in zo een bedrijf. De focus ligt op transport, logistiek, maar ook het maatschappelijke belang van samenwerken, met collega’s en klanten omgaan is belangrijk. Ik heb voor Rataplan gekozen omdat iedereen daar samen mens en milieu een tweede kans willen geven, je kunt daar tweedehands artikelen brengen en kopen. Rataplan zorgt ook nog eens voor werkgelegenheid, hergebruik en een schonere wereld. En dat vind ik heel belangrijk.

Vorkheftruck rijden
Tijdens deze stageperiode heb ik onder andere mijn certificaat gehaald om met de vorkheftruck te rijden.
Om de 2 weken rijd ik tijdens mijn stage hiermee rond tijdens het laad- en losproces en tijdens allerlei opruim- en verplaatswerkzaamheden. Op een heftruck rijden maakt mijn stage echt een stuk leuker.

Mensen brengen veel spullen naar onze winkel. Wij halen en brengen ook spullen van en naar klanten. Die spullen zijn niet altijd bruikbaar of te verkopen. Daarom moeten we veel artikelen ook weer weggooien, maar dat doen we niet zomaar. Wij splitsen alles op, afval scheiden noem je dat. Plastic is niet zomaar plastic, er zijn heel veel soorten.
De soorten plastic zijn pp, pe, ps en mix, er zijn ook cd’s die weer gescheiden moeten worden; cd blanco, papier, cd zwart en cd’s.

Tweedehands, tweede kans
Door te leren recyclen, even die moeite te nemen, leer je dat weggooien belastend is voor het milieu en scheiden dus heel goed is voor onze toekomst. Door spullen naar de kringloopwinkel te brengen, help je ook nog eens de mensen die minder geld hebben en toch leuke spullen nodig hebben. Mooie en nog goede spullen krijgen zo een tweede kans.

Rataplan
Wil jij eens kijken én kopen bij Rataplan Alkmaar? Of meer weten van dit leuke stagebedrijf waarbij leuk, sociaal, nieuws en duurzaam voorop staan? Kijk op www.rataplan.nl

tekst: Axel Kuiper

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant