Marjanne (links) en Barbara (rechts) in gesprek tijdens het opnemen van de podcast.
Aflevering 3 – Zie mij.
Marjanne (links) en Barbara (rechts) in gesprek tijdens het opnemen van de podcast. Aflevering 3 – Zie mij. Foto's: Willeke Dijkstra

Noordwest Ziekenhuisgroep maakt podcastserie ‘Naast Noordwest’

Algemeen

‘Inspireren en informeren is ons doel van de podcasts’, geven Willeke Dijkstra en Esther van Doorne aan, beiden communicatieadviseurs bij ‘hun’ Noordwest. In de podcasts zijn patiënten en hun zorgprofessional aan het woord, over elkaar en over welke indruk ze bij elkaar hebben achtergelaten. En hoe dat hun relatie heeft gevormd en wat dat voor hen betekend heeft in hun verdere leven. Ontroerende, eerlijke, mooie en heftige verhalen die patiënt en zorgprofessional verlichting hebben gegeven, soms zelfs troost en verwerking.

Podcastguru
Maar liefst een serie van 10 podcasts stelden ze samen, met titels als Vreemde ogen, Eerste stap en Zie mij. Korte, krachtige titels voor net zulke interviews. Het voornaamste doel van de podcasts is net zo inspirerend als noodzakelijk: de luisteraar laten weten dat samen praten en beslissen over een behandeling en de manier waarop deze plaatsvindt de standaard is binnen Noordwest Ziekenhuisgroep.

De podcast maken, dat deden ze niet alleen. Ze riepen de professionele hulp in van Sander de Heer, landelijk bekend radiomaker en voice-over, en van Frederik Middelhoff, de Podcastguru.‘Er bestaan ziekenhuisverhalen die een groter podium verdienen dan alleen die tussen patiënt en zorgverlener. Naar die verhalen zijn Esther en ik in de voorbereiding op zoek gegaan.’ De voorbereiding en het opnemen van de podcast namen in totaal rond de 9 maanden in beslag. Maar dan heb je ook wel iets neergezet. De podcasts hebben inmiddels meer dan 4000 downloads, voor een niet-commerciële podcast een geweldig resultaat.

Samen het verschil maken, van mens tot mens
Met de ‘snackable’ podcasts van gemiddeld 20 minuten hoopt het team van creatievelingen patiënten en collega’s aan te moedigen om echt in gesprek te gaan over wat het ziekenhuisbezoek of een specifieke behandeling doet met de patiënt en hoe je als zorgverlener echt het verschil kunt maken.
‘Soms heeft de patiënt ook een bijzondere indruk achtergelaten op de zorgverlener, ook dat wilden we in de podcast naar voren brengen. Daarnaast geven de radioverhalen een kijkje in het reilen en zeilen van een aantal afdelingen van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Werken in de zorg is enorm dankbaar en mooi werk, ondanks de hoge werkdruk en de discussies over de lage lonen. Daar willen en kunnen ik en mijn collega’s samen met de patiënten veel over vertellen, zoals nu via de podcasts.’ Willeke is terecht trots op het resultaat.

Creativiteit en ideeën komen samen
Ik ging in gesprek met Willeke (Esther was ten tijde van het interview op vakantie) over het idee van de podcast, het doel van de luisterverhalen en over het verzamelen van de persoonlijke verhalen. In Esther vond zij een gelijke qua ideeën en creativiteit. Ze volgen allebei de trends en ontwikkelingen op het gebied van communicatie op de voet.

‘Een podcast vonden Esther en ik de meest pure manier om mooie, intense en echte verhalen uit de zorg voor collega’s, patiënten en iedereen die er interesse in heeft, te vertellen. Je kunt luisteren waar en wanneer je maar wilt, heel laagdrempelig dus’, aldus Willeke. 

Gezondheid in het algemeen is een rode draad in het leven van Willeke. Ze houdt van sporten waaronder yoga, tennis en zwemmen en ze houdt er een gezonde leefstijl op na. Willeke studeerde Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, haar bachelor, en behaalde haar Master in Marketing- en Gezondheidscommunicatie op diezelfde universiteit. ‘Daar ligt mijn hart, bij de preventieve zorg en ziekenzorg, ergens werken waar ik het maatschappelijk belang vind. De zorg heeft maar één doel en dat is mensen beter maken of kwaliteit van zorg en leven geven. En ik mag daar nu een kleine rol in spelen.’

‘Vooral het creatieve deel van mijn werk vind ik leuk en dat kon ik helemaal kwijt in het maken van deze persoonlijke luisterverhalen over de band of bijzondere momenten tussen patiënten en zorgverleners van verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Het is een mooie mix van verhalen geworden. Er zijn zoveel verhalen over gebeurtenissen en speciale momenten in en rondom het ziekenhuis te vertellen. Dat begint al als mensen door de draaideur binnenkomen.’

Wat heb jij nodig in deze fase van je leven?
Een standaard in een behandelingstraject of een kort ziekenhuisbezoek is niet meer van deze tijd. Willeke: ‘Zorg verlenen was en blijft nog steeds maatwerk en mensenwerk. We willen door de podcast patiënten en iedereen die meeluistert inspireren voor het antwoord op onze vraag: ‘Wat heb jij nu, in deze fase van je leven, met deze ziekte of medische uitdaging nodig?’’

Muzikale vriend
Het is de titel van de podcast die mij het meest is bijgebleven, nummer zeven. Aan het woord is daarin Duuk, nu een stoere, vriendelijke spraakwaterval van 12 jaar. Vlak na de bevalling moest kinderarts Marion Wallis ingrijpen om Duuk in leven te houden. Na deze gebeurtenis bleef hij bij Marion onder controle. In hun gesprek is er voor de kinderarts ruimte voor vragen aan Duuk maar ook aan de moeder van Duuk, hoe zij deze gebeurtenis heeft ervaren. En vice versa, de moeder mag zoveel vragen als ze wil. Er ontstond door de jaren heen een unieke relatie tussen kind, ouders en arts. Tijdens het opnemen van de podcast wordt er ook muziek gemaakt, een geweldige verrassing voor Duuk. Hij en de arts zijn fervente muziekmakers.

Eigenlijk zijn alle verhalen meer dan de moeite van het luisteren waard. Ze vertellen allemaal iets over een ‘wereld op zich’, zoals een ziekenhuis wordt ervaren. Het verhaal van Wout, begin vijftig, die na een opname op de IC vanwege corona terugkeert op die afdeling en in gesprek gaat met IC-verpleegkundige Sonja Molenaar. Zijn herinneringen zijn vluchtig, soms maar een woord of een gebaar (Moedige terugkeer, aflevering 2).
Of dat van Barbara, helemaal thuis in het ziekenhuis. Ze vertelt open en eerlijk wat ze allemaal heeft beleefd in dit ziekenhuis en hoe ze haar ervaringen deelt met artsen in opleiding. Belangrijk vindt zij de menselijke band tussen zorgverlener en patiënt; letterlijk gezien en gehoord worden, elkaar aankijken (Zie mij, aflevering 3).

Ex-patiënten, ouders en zorgprofessionals praten onder de bezielende leiding van Sander de Heer over hun herinnering, hun ervaring en herstel; elk verhaal is daarmee uniek. Een script voor elk verhaal was er niet. ‘De ex-patiënten en collega’s waren in eerste instantie een beetje gespannen; een grote microfoon en een koptelefoon is niet voor iedereen dagelijkse kost. Juist door ook dit samen te delen ontstond sfeervolle radio. Juist door gewoon te starten met het gesprek ontstond hét pure gesprek’, laat Willeke weten.

‘Wat een mooie conclusie van deelname aan de podcast is, is dat patiënten en collega’s heel veel hebben gehad aan het weerzien en het gesprek met hun zorgverlener. Er was ruimte om over en weer vragen te stellen, om kwetsbaar te zijn. Patiënten hebben in het ziekenhuis soms heftige dingen meegemaakt en zorgverleners op een bijzonder moment in hun leven ontmoet. De (ex-)patiënten die hun verhaal vertellen in de podcast willen anderen in dezelfde situatie op weg helpen in een bijzondere periode in hun leven.’

Vertrouwen
‘Esther en ik krijgen nog steeds mooie reacties op de verhalen, van patiënten die nu op een of andere manier te maken hebben met Noordwest en van zorgverleners van binnen en buiten de ziekenhuisgroep. We zijn de Raad van Bestuur dan ook zeer dankbaar. Zij heeft haar vertrouwen in ons uitgesproken en ons de vrije hand gegeven om de radioverhalen samen te stellen en te maken.’
Of er een vervolg komt kan Willeke nog niet zeggen, er zijn genoeg ideeën en thema’s die nog besproken kunnen worden.

Gratis luisteren
Wil jij de gratis podcasts beluisteren? Dat kan via diverse kanalen en wanneer je maar wilt. Bijvoorbeeld via Spotify of via onderstaande links:

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/naast-noordwest/id1664129069
https://www.nwz.nl/Home/Podcast


Elvira George met haar (ex-)patiënt Ravi (van aflevering 4 – Grote stap),  
samen terug op de kinderafdeling. Links op de foto radiostem Sander de Heer. 

Interview & tekst: Pauline de Vries

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant