Jessica, initiatiefneemster en secretaris Stichting Zeedistel, Hospice Egmond
Jessica, initiatiefneemster en secretaris Stichting Zeedistel, Hospice Egmond Foto: Jesse Reij

Hospice Egmond: huis van licht, warmte en zorg (deel 7)

Achtergrond

Wanneer het thuis niet meer gaat en als het duidelijk is dat iemand aan de laatste fase van zijn leven toe is, dan biedt een hospice een oplossing.
Daar wordt rust, respect en liefdevolle zorg en aandacht geboden en daar ervaren vaak zwaarbelaste mantelzorgers dat er een last van hun schouders valt. Zij krijgen zo veel meer ruimte en tijd voor contact met hun geliefde naaste. Het is een periode waarin er niet meer gezocht wordt naar nieuwe medische ingrepen en genezing, maar wel naar pijnbestrijding en een mooie, rustige, periode ter afronding van het leven.

In dit gesprek laten we Jessica Zwart-Neeter, secretaris Stichting Zeedistel, Hospice Egmond aan het woord.

‘Een droom werd werkelijkheid’
Ze is er inmiddels aan gewend dat het er staat en dat het functioneert, bijna altijd met vier bezette bedden: háár hospice aan de Sportlaan van Egmond aan Zee. Het is nog mooier geworden dan ze in haar stoutste dromen had gedacht.

Maar meer nog dan het gebouw zelf, ontroert haar nog steeds de gedachte aan al die mensen die haar gesteund en geholpen hebben. Al die vrijwilligers die meegeholpen hebben met timmeren, schuren, stuken, schilderen, tegelen, leidingen leggen, inrichten, ze denkt er met grote dankbaarheid aan terug. Ze zal altijd ‘de initiatiefneemster’ blijven, maar verder wordt haar ritme vooral bepaald door haar eigen werk bij Evean en door haar vrijwilligerswerk als secretaris van het bestuur van de Stichting Zeedistel, de organisatie achter het hospice in Egmond aan Zee. Dat laatste brengt haar natuurlijk nog vaak in het hospice, en als dat nodig is staat ze de coördinatoren Els en Nathalie desgevraagd met raad en daad bij, maar voor het overige houdt ze wat afstand. En ziet dat het goed is. Een gastvrij, kleinschalig en huiselijk hospice, zodat gasten én hun naasten ‘ontzorgd’ worden, en alle aandacht en energie uit kan gaan naar kwaliteit van leven op het laatste traject voor de dood. ‘Dat onze gasten met dankbaarheid reageren op hun verblijf bij ons, is een groot cadeau. ‘Een droom werd werkelijkheid’, zegt ze met een brede glimlach.

interview & tekst; Marjolein Copier

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant