Plattegrond van de vloer van de Slotkapel, zoals weergegeven in Jos Hof, Graven en zerken in de Slotkapel, Egmond aan den Hoef 1994
Plattegrond van de vloer van de Slotkapel, zoals weergegeven in Jos Hof, Graven en zerken in de Slotkapel, Egmond aan den Hoef 1994 Foto: Aangeleverd

Begraven in de Slotkapel, Egmond aan den Hoef, deel 2

Algemeen

Jos Hof (73) is sinds 1984 vrijwilliger van het eerste uur voor de Stichting Restauratie Slotkapel. Jos, geboren en getogen in Egmond aan den Hoef, is lokaal historicus en sinds 1988 ook bestuurslid van genoemde stichting. Daarnaast bekleedt hij functies voor diverse verenigingen. Zijn interesse in de geschiedenis van de Egmonden is een uit de hand gelopen hobby.

Zijn uitgebreid onderzoek naar gegevens over de zerkenvloer van de kapel resulteerde in 1994 in een overzicht van graven, zerken en tussen 1451 en 1817 begraven personen. Op 17 februari 2023 plaatsen we deel 1 van bevindingen met een plattegrond van de vloer van de Slotkapel, deel 1/vervolg.

Jos Hof vervolgt zijn begonnen reeks over de graven in de Slotkapel. Dit keer gaat het over graven uit de zeventiende en achttiende eeuw. ‘In deze editie wil ik drie zerken behandelen die in zekere zin verband met elkaar hebben. De hierna beschreven overledenen hebben allen te maken met het landgoed Tijdverdrijf.

Johannes Cornelis van Brederode
Het gaat om Johannes Cornelis van Brederode alias Uytenhage, eigenaar van de landerijen van Tijdverdrijf tot 1629. Zijn schoonzoon Johannes Picardus, begraven onder zerk G-6/7, van 1629 tot 1650 bezitter van de fraaie hofstede. In 1650 kwam de hofstede aan Cornelis Witsen, wiens zoon Nicolaas (zerk B- 10/11) in 1681 eigenaar werd. 

Zerk H-7. Op deze positie, geheel overeenkomstig de grafkaart van 1650 ligt een fraaie zerk die, gezien de ligging in het midden van de kapel, goed waarneembaar is. Het is de begraafplaats van Johannes Cornelis van Brederode alias Uytenhage, zoon van Cornelis Sybrantsz van Brederode en Rocha Jansdochter.

Opgewonden Patriotten
Het familiewapen is, zoals zovele andere op zerken aanwezige blazoenen, flink beschadigd. De beschadigingen worden toegeschreven aan zogenaamde ‘opgewonden Patriotten’, die in de Franse periode (rond 1800) met hamer en beitel vele zerken te lijf gingen om hun ongenoegen met betrekking tot de Oranjegezinde aristocratie tot uiting te brengen.

In het Historisch Kadaster van de Binnen-Egmonden van W.J. van den Berg lezen we, dat Johannes Cornelis in 1613 woonde aan de Heerenweg, in een huis met erf en boomgaard op A285n. Dit pand zou reeds vóór 1793 zijn afgebroken, en thans is hier het plein voor de rooms-katholieke parochiekerk te Egmond aan den Hoef. 

Ook is Johannes Cornelis koper van diverse huizen en erven en wordt hij genoemd in verschillende hypothecaire zaken in de Egmonden. Hij overleed in 1629 te Egmond aan den Hoef. 

Johannes Cornelis van Brederode huwde met Agneta Muys van Holy; dochter Agniesje deed belijdenis in 1643 te Egmond aan Zee. De onderste helft van de zerk toont ons het ruitvormig wapen van zijn echtgenote, in 1633 overleden. Een ruitvormig wapen geeft in de meeste blazoen weer van een ongehuwde vrouw, terwijl een ovaalvormig schild door gehuwde vrouwen wordt gevoerd. Ze worden echter ook door elkaar gebruikt. Hun dochter Rochusje (Rocha) huwde in 1625 ds. Johannes Picardus.

Ds. Johannes Picardus 
Het graf van ds. Johannes Picardus, geboren te Bentheim (Duitsland) op 5 februari 1600. Hij trad in 1623 in Egmond aan Zee in dienst als dominee. Kort voor 1640 werd hij te Leiden tot medisch doctor bevorderd. Picardus woonde van 1643 tot 1648 in Rolde, en van 1648 tot 1670 in Coevorden. Hij overleed daar op 21 mei 1670 en werd begraven in de kerk in Egmond aan de Hoef. In 1625 huwde hij te Egmond met Rochusje van Brederode. Zij kregen zeven kinderen, allemaal in Egmond geboren.

Johannes Picardus (ook: Picardt) is tevens bekend geworden als schrijver van ‘Korte beschryvinge van eenige Vergetene en Verborgene Antiquiteiten der Provintien en Landen gelegen tussen de Noord-Zee, de IJssel, Emse en Lippe’, dat in 1660 werd gedrukt en uitgegeven. Hij is, kort na het overlijden van zijn schoonvader Johannes Cornelis van Brederode in het bezit gekomen van het landgoed Tijdverdrijf, waarvan hij het zuidelijke gedeelte na 1629 maar vóór 1639 moet hebben bebouwd met een fraaie hofstede met gelijkluidende naam. Die hofstede kwam in 1650 in bezit van Cornelis Witsen, onder meer regerend schepen van Amsterdam en lid van de Admiraliteit. 

Begraven in de Slotkapel deel 2 wordt vervolgd…

Bronnen:
W.J. van den Berg, Historisch Kadaster van Egmond aan Zee, dl. 1, blz. 387. Utrecht 1988
W.J. van den Berg, Historisch Kadaster van de Binnen-Egmonden 1602-1811, dl 1, blz. 352. Utrecht 1985
H.W.M.J. Kits Nieuwenkamp, Elseviers Encyclopedie van de Heraldiek, blz. 174, 197. Amsterdam/Brussel 1961
Van der Aa, Biogragisch woordenboek der Nederlanden, dl8, blz 81. Haarlem 1878
Historische Bibliotheek Jan Lute
Historisch archief Jos Hof
Zie P.C. Bloys van Treslong Prins en J. Belonje, Genealogische en heraldische gedenkwaardigheden in en uit de kerken der provincie Noord Holland, dl. 3, blz. 18. Utrecht 1929
Archief van de kerkvoogdij der Nederlandse Hervormde Gemeente Egmond Binnen/Egmond aan den Hoef (Regionaal Archief Alkmaar)
Doop-Trouw en Begraafboeken Binnen-Egmonden (Regionaal Archief Alkmaar)

Agenda maart 2023
Zondag 12 maart; 11.30 uur muziekoptreden Artiance Centrum voor de kunsten.
Een leerlingenconcert van het Junioren Symfonie orkest bestaande uit 30 leerlingen
en het Strijkers Ensemble Artiance bestaande uit 12 leerlingen.
Het concert begint om 11.30 uur en de toegang is gratis.
https://slotkapel.nl/

Johannes Picardus, prent uit het door Picardus geschreven boek

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant