Een tiny house op wielen rijdt door Afrika
Een tiny house op wielen rijdt door Afrika Foto: Mascha Schermer

Familie Schermer uit Heiloo op Expedition Freedom in Afrika

Algemeen

Noord, Oost, Zuid, West. De familie Schermer uit Heiloo heeft elke uithoek van Europa wel bezocht met de camper. Huidige bestemming? Afrika!

In Heiloo leefde de familie Schermer een ‘normaal’ leven. De kinderen fietsten elke ochtend naar school, vader Gab werkte als antiekhandelaar en moeder Mascha werkte in het basisonderwijs als onderwijsassistente.? Wat men niet kon zien, was een hart dat sneller ging kloppen bij de woorden reizen en avontuur. ‘We gingen in de zomervakantie altijd al zes weken op reis met de caravan, vaak richting Hongarije. We genoten altijd heel erg van het samen zijn, de rust en de vrijheid. Gab en ik zeiden toen al regelmatig tegen elkaar, hoe fijn zou het zijn om gewoon door te rijden’, vertelt Mascha. Toen oudste dochter Lot geslaagd was voor haar eindexamen zag de familie een kans die ze met beiden handen hebben vastgegrepen. In een alkoofcamper begon de reis naar Frankrijk en Spanje, landen die nog enigszins onbekend waren voor de familie.? 

Reizen en leren

Tijdens het reizen volgen de twee jongste dochters, Pien en Saar, online onderwijs. Deze combinatie tussen reizen en leren, iets wat de ouders Gab en Mascha belangrijk vinden, bevalt de kinderen goed. ‘Ik vind het leuk om op reis te zijn, omdat we zien dat het huisje, boompje, beestje van thuis ook echt in een ander soort leven kan. Ook vind ik het fijn om mijn eigen tijd in te delen met het schoolwerk en ik hiernaast andere dingen kan doen zoals bakken,’ vertelt de dertienjarige Pien. Oudste zus Lot volgt online lessen over fotografie. Zij geniet ook van de vrijheid van het reizen: ‘Ik vind het fijn om op reis te zijn omdat het mij de vrijheid geeft creatief bezig te zijn, en mij hierin te ontwikkelen.’ 

Na terugkomst van deze eerste reis besloot de familie dat ze er al snel weer op uit wilden gaan. Nog geen vier maanden later vertrok de familie voor een tweede reis zonder einddatum. De familie liet zich steeds meer leiden door het moment. ‘Ter plekke zochten we naar leuke, mooie musea, bedachten we welke steden we wilden zien, genoten we van de natuur en mooie wandelingen. Ook kregen we al reizende tips van andere mensen,’ vertelt Mascha.? 

Afscheid nemen

Afgelopen zomer kwam de familie terug naar Nederland. De alkoofcamper waarin de familie de laatste twee jaar al hun avonturen hebben beleefd, werd vervangen door een nieuwe, ruimere camper. ‘Het was fijn om familieleden en vrienden weer even te zien en vast te houden. Het afscheid is altijd lastig, maar aan dat gemis zijn we ondertussen wel gewend. Het is gelukkig makkelijk om contact met elkaar te houden via telefoon en social media.’
Het gemis van vriendinnetjes, familie en weerhield de familie er niet van om een volgende reis te plannen. Met de opgeknapte blauwe camper verliet de familie half november dit jaar Nederlandse grondgebied.

Op dit moment zijn ze in Marokko. De reis verloopt soepel, deels te danken door handige klusjesman Gab, die de camper op zijn wielen houdt. Nee, de enige barrière voor de familie is de taal. Mascha, ‘we hebben niet echt een talenknobbel, hier werken we nog aan. Maar met Engels of handen- en voetenwerk komen we een heel eind!

Rond de kerstdagen was de familie in Albufeira, Portugal, momenteel rijden ze rond in Marokko. En zo nadert de familie langzaamaan eindbestemming ‘ onbekend’. In Marokko genieten ze van de cultuur en het nieuwe avontuur.

Wil je de familie en hun belevenissen volgen? Lees dan mee met hun avonturen via @Expedition__freedom

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant