Het huis met de haan.
Het huis met de haan. Foto: Niels Waleson

Een huis, de naam en het verhaal: het huis met de haan

Algemeen

Elk dorp of elke stad heeft ze. Huizen met een naam. Dan rijzen vragen als ‘wat is het verhaal achter deze naam?’, wie heeft het deze naam gegeven?’. In deze rubriek vertellen we meer over een aantal huizen met een naam in Heiloo en omgeving. 

Dit keer het verhaal van het ‘Huis met de haan’. Niet direct een huis met een naam, maar een huis met een opvallende afbeelding, namelijk een haan. Maar waarom die haan?      

Simon Best groeide op in het huis aan de Kennemerstraatweg 275 in Heiloo. Mede door de ruimte aan de achterzijde was het goed geschikt voor N.H.B.E. Broedeieren; het bedrijf van vader Best. Het huis was eigenlijk bedoeld voor een werknemer van aannemer Teerenstra, maar zijn vrouw vond bij nader inzien het verkeer op de Straatweg te druk. Het huis was nog in aanbouw, en kleine Simon zag het voor het eerst toen de kozijnen op de begane grond net gesteld waren. Als 7-jarig jochie vond hij het geweldig, en een hele belevenis om de bouw mee te mogen maken en te zien hoe het verrees tot een heel mooi huis. In het voorjaar van 1958 was het eindelijk klaar, en verhuisde het gezin vanuit de Westerweg in Heiloo naar de Kennemerstraatweg. Op naar een nieuw avontuur!

Dit prachtige huis verdiende iets moois, en de architect stelde voor een smeedijzeren bliksemschicht aan de voorgevel te bevestigen. De ouders van Simon gaven aan dat ze dat eigenlijk niet zo mooi vonden, waarop de architect vroeg wat het beroep van de heer des huizes was. “Broedeieren exporteren” was hierop het antwoord, maar een ei was niet zo makkelijk uit te beelden in smeedijzer. Een kip leek een beter idee, maar uiteindelijk werd het een haan, met een mooie kam en een flinke staart.

Het huis, of beter gezegd De Haan, werd beroemd in Heiloo. Post met een adressering als: ‘Fam. Best, Straatweg, Huis met de haan’ kwam zonder problemen aan. En wanneer Simon erop uit werd gestuurd voor een boodschap, werd hij bij de slager verwelkomd met een gekscherend: “Daar hebben we de zoon van de eierenkoning!”

De familie Best heeft er tot 1976 met heel veel plezier gewoond en Simon heeft er een heerlijke jeugd mogen beleven. Hij herinnert zich nog goed dat er koeien liepen op het weiland achter de schuur. Die hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de wijk Oud Zuid en er is veel veranderd. Maar de haan? Die blijft bestaan! En pronkt bijna een halve eeuw later nog altijd op de gevel van het huis aan de Kennemerstraatweg 275…

Heeft jouw huis ook een naam en wil je ons daar meer over vertellen? Of kom jij iedere dag langs een huis met een naambord en ben je nieuwsgierig naar waar die naam vandaan komt? Tip ons dan via redactie@uitkijkpost.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant