De Slotkapel, historisch interieur
De Slotkapel, historisch interieur Foto: Jos Hof

Jos Hof, lokaal historicus vertelt…

Algemeen

Binnenkort lees je hier regelmatig mooie, uitgebreide historische verhalen van Jos Hof over het Slotkwartier uit Egmond aan den Hoef. Wist je dat je kunt trouwen en rouwen in de Slotkapel? En dat je ook een sfeervol feest kunt geven in die Slotkapel? En dat er regelmatig evenementen worden georganiseerd, zakelijk, culinair of cultureel? 

Historie, een uit de hand gelopen hobby

Jos Hof (73) is sinds 1984 vrijwilliger van het eerste uur voor de Stichting Restauratie Slotkapel. Jos, geboren en getogen in Egmond aan den Hoef, is lokaal historicus en sinds 1988 ook bestuurslid van genoemde stichting. Daarnaast bekleedt hij functies voor diverse verenigingen. De geschiedenis van de Egmonden is een uit de hand gelopen hobby.

‘Terugkijkend op de periode dat ik werkte voor het Noord Hollands Dagblad naast mijn onderzoeken naar de geschiedenis van mijn geboortedorp, vraag ik mij af hoe ik dat deed met een gezin met drie kleine kinderen. Nu ik 10 jaar met vervroegd pensioen ben, heb ik het drukker dan ooit.’ Jos heeft 34 jaar voor genoemde krant bij de technische dienst, de drukkerij en de expeditieafdeling gewerkt. 

Roots

Als lokaal historicus heeft Jos natuurlijk ook zijn eigen roots gecheckt. Zijn betovergrootvader Pieter Hof kwam in 1853 in Egmond aan den Hoef wonen vanuit Krommenie. Hij werd in 1823 benoemd tot molenaar van de Wimmenumer molen, nu een rijksmonument. In 1774 werd deze molen gebouwd voor de bemaling van de Wimmenumer polder als vervanger van een wipmolen die een jaar eerder door storm vernield werd. 

Jos was een jongen in de vijfde klas van de basisschool toen zijn geschiedenisleraar meester Van Os zijn fantasie prikkelde met verhalen over de geschiedenis van de Egmonden; het slot, de ridders en de kapel. ‘Van Os kon boeiend vertellen met verschillende stemmen voor de diverse personages. Hij vertelde over het boek Het slot op den Hoef van Kievit. Hij las daaruit voor aan het einde van de schooldag. Ik hing aan zijn lippen.’ 

Passie voor geschiedenis

Na schooltijd fietste Jos vaak naar het Slotkwartier om zich de verhalen van zijn leraar voor te stellen. Daar is het zaadje geplant voor zijn onbegrensde passie voor de geschiedenis van een paar bijzondere dorpen in Nederland, de Egmonden. In de loop der jaren groeide zijn belangstelling voor de historie van de Egmonden. Jos bezocht met de regelmaat van de klok musea, provinciale en landelijke archieven, kerken en plaatsen in binnen- en buitenland om maar zoveel mogelijk historische feiten over de Egmonden te verzamelen. Hij volgde een cursus paleografie en een cursus genealogie om historische informatie op schema te kunnen zetten. Zijn medewerking verleende hij onder andere bij de genealogische samenstelling van een boek van Peter van den Berg over het leven van René Descartes in Egmond tussen 1643 en 1649 en bij het maken van een boek over monumenten in Noord Holland. 

Rondleidingen Slotkapel

Met zijn kennis als historicus geeft Jos rondleidingen in de Slotkapel. Vorig jaar is hij 62 middagen open geweest, meer dan 2.500 mensen hebben ‘zijn’ Slotkapel bezocht. Hij geniet van mensen die nieuwsgierig zijn en veel vragen stellen. Zo heel af en toe wordt zelfs hij nog verrast door een toerist met een opmerkelijk verhaal. ‘Recent was dat een Duitse toerist die bleek af te stammen van het huis Wassenaar, baronnen van Wassenaar. Omdat de persoon in kwestie een buitenechtelijk kind was, heeft deze tak van de familie gekozen voor de familienaam Halbwasser.’

Toeristen uit steden die een link hebben met Egmond hoort hij graag uit over de kennis die zij hebben over die historische relatie. Zijn passie voor de plaatselijke historie deelt hij graag met anderen. 

‘Tijdens rondleidingen vertel ik nooit hetzelfde, ik pas mijn verhaal aan aan de bezoekers, hun vragen en interesses. Zo blijft het ook voor mij heel leuk en afwisselend. Natuurlijk blijven de feiten de feiten. Met leerlingen van een basisschool ga ik bijvoorbeeld vaak via de trappen naar de klok van de Slotkapel. Dat vinden ze gaaf, zeker al op dat moment de klok slaat. Juist voor die kinderen doe ik echt mijn best om een spannend verhaal te vertellen, een beroep te doen op hun fantasie. Dan ben ik even die meester Van Os.’

Restauratie Slotkapel

De afgelopen maanden stond de Slotkapel in de steigers,er is groot onderhoud gepleegd aan de Slotkapel. Het dak, de toren, het voegwerk van de muren, de gevelsteen en het interieur zijn onder handen genomen. De garderobe, nu in de ‘Witsenkamer’, krijgt een andere plek. De Slotkapel is nog niet officieel heropend, wel vinden er vanaf heden weer activiteiten plaats. Van de onthulling van de gevelsteen boven het entree van de Slotkapel wil Jos graag een officieel tintje maken. Meer informatie daarover lees je op de website van de Slotkapel. 

Achtergrondverhalen in U+

Jos Hof heeft ruim 30 artikelen over het Slotkwartier geschreven, waaronder een serie over begraven in de Slotkapel en vorstelijke nazaten. In die artikelen neemt hij lezers mee door de tijd. Deze artikelen plaatsen we op U+.

Wil je meer weten over de Slotkapel, zijn geschiedenis of de mogelijkheden die de Slotkapel biedt? Of wil je toch zelf die rondleiding door Jos Hof beleven? Kijk dan op www.slotkapel.nl

Agenda 

De Protestantse Kerk van de Egmonden

Op 7 mei 2023 van 10.00 uur tot 12 uur; kerkdienst onder leiding van Ds H. Appers. De organist is Willem Leegwater.

Jos Hof, lokaal historicus

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant