Tijdens Wereldlichtjesdag worden traditiegetrouw lichtobjecten geplaatst rondom de Witte Kerk.
Tijdens Wereldlichtjesdag worden traditiegetrouw lichtobjecten geplaatst rondom de Witte Kerk. Foto: aangeleverd

Namen opgeven voor WereldLichtjesDag

Algemeen

HEILOO - WereldLichtjesDag is weer in aantocht. In Heiloo wordt er voor de hele regio op zondag 11 december stilgestaan bij overleden kinderen, jong of al wat ouder. Wereldwijd worden er op de tweede zondag van december kaarsjes aangestoken, soms in een speciale bijeenkomst.

En die is er zeker in Heiloo, in de Witte Kerk, waar bezoekers vanaf 18.15 uur welkom zijn. Om 18.45 uur begint dan een programma met muziek en verhalen en natuurlijk het zingen van de namen die zijn opgegeven, namen van overleden kinderen. Om 19.00 uur is dan op allerlei locaties ter wereld het moment van kaarsjes aansteken voor hen. De Stichting Kist maakt al enige jaren, met bijdragen van diverse fondsen en de gemeente, de viering mogelijk in Heiloo. Ook dit jaar is er weer een samenkomst voor iedereen, in en om de Witte Kerk. 

De Castricumse kunstenaarsgroep CAKtwo plaatst op het terrein van de kerk lichtgevende objecten en een opstelling van houten vlinders. Daarop komen de namen te staan van overleden kinderen. Die kunnen worden opgegeven via wldheiloo@gmail.com of via de pagina voor WereldLichtjesDag op stichtingkist.nl. Iedereen is overigens welkom bij de viering, ouders en andere familieleden van de kinderen, maar ook wie het ritueel eens wil meemaken en met anderen stil wil staan bij verlies. De objecten en de vlinders blijven tot en met 6 januari staan op het terrein van de Witte Kerk, een mooie plek om wat te wandelen en te mijmeren.
De namen van de kinderen worden 11 december gezongen door Helen Botman en haar man, singer-songwriter Peter van Vleuten. Ze zingen uiteraard ‘Precious Child’, het internationale WereldLichtjesDag-lied. Peter en Helen hebben ook andere liedjes uitgezocht zoals ‘Where would you be’, over hoe een kind misschien als volwassene zou kunnen zijn geworden. Of ‘Zwaartekracht‘, uit hun voorstelling Vleugelvrouw. Na afloop is er voor iedereen glühwein of chocolademelk en kunnen bij kaarslicht de vlinders buiten worden bekeken.

“Het is een moment van vertrouwen, van verbinding, van troost. Het thema is dit jaar ‘Binnen-Buiten’. Wat heb je in jezelf nodig om in de buitenwereld te kunnen blijven staan, na verlies van een kind”, zo verwoordt het organisatiecomité de viering van dit jaar. “De cocons hangen daarom ook in de kerk, als extra kleurrijk licht. De toegang is gratis, een vrije bijdrage na afloop is welkom.”

Bedrijf Belicht

Sport

Regio