Jan van Tiel (midden) overhandigt de houten schoolkist van Neeltje Modder aan de familie.
Jan van Tiel (midden) overhandigt de houten schoolkist van Neeltje Modder aan de familie. Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

Een kistje, Jan van Tiel en de Historische Vereniging

Algemeen

HEILOO - Hoe mooi zou Rietje Modder het gevonden hebben, de vrouw die zo lang en eenvoudig leefde in het kleine huisje aan de Heerenweg, om op een mooie zaterdagmorgen het middelpunt in het Historisch Museum Heiloo te zijn.

Enkele maanden geleden bracht de bijna 91-jarige mevrouw Modder samen met nicht Mieke Penning een bezoek aan de ‘Schooltentoonstelling’ in het museum. Ze wilde weleens zien of er nog foto’s waren uit haar schooltijd. Helaas waren er geen foto’s meer waar ze zelf op te zien was. Maar wat er wel was, was minstens zo mooi. Daar stond zomaar de houten schoolkist met daarop de naam van Neeltje Modder, haar tante. Het kistje is waarschijnlijk in 1912 gebruikt door Neeltje (1906). Het is lange tijd in bezit geweest van Jan van Tiel. Hij had het gekocht in een kringloopwinkel. Echter, toen het verhaal van de familie hem ter ore kwam, wilde hij direct dat het kistje daar weer terecht zou komen.

En zo kwam het dat er afgelopen zaterdag 4 nichten in het museum bijeenkwamen om het kistje in ontvangst te nemen. Zij zullen het kistje van Neeltje Modder bij de kleinkinderen van tante brengen, Annelies en Marjan. Zij waren helaas verhinderd deze historische ochtend mee te maken. 

Wat dit verhaal nog leuker maakt, is dat in het nu ruim 100 jaar oude kistje nog spulletjes bewaard zijn gebleven, zoals een krijtje, een knikker, een dominospelletje en nog wat meer.

Rietje Modder had destijds genoten van haar bezoek en de aandacht. Ze zou graag 95 jaar zijn geworden, maar helaas is ze kort na haar 91ste verjaardag overleden.

Wat rest, is dank over te brengen aan Jan van Tiel die het mogelijk maakte dat het kistje terugging naar de familie.

Tot slot
Op 18 december zijn er rondleidingen op Nijenburg om 11.00 en 13.30 uur. Kosten € 7,50.
Op 28 en 29 december zijn er Winterwandelingen. Start vanaf het Historisch Museum om 13.30 uur. Kosten € 5. Pinnen is mogelijk. Beide activiteiten zijn gratis voor kinderen. Info: 06-51718363.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio