Afbeelding
Foto: aangeleverd

Op naar een stressvrije Kerst

Algemeen

HEILOO - De feestdagen brengen de nodige stress met zich mee. ‘Wat ga ik maken, wordt het wel lekker?’ Planning en voorbereiding zijn voor veel mensen een grote uitdaging voorafgaand aan het Kerstdiner. Uitkijkpost helpt deze drukke maand een handje mee. Om ontspannen van de feestdagen te kunnen genieten, vroegen we Sandra Pilkes, schrijfster van de Kookscheurkalender 2023 om advies. 

Haar Stressvrije Kerst Adventskalender op Instagram @FOODandMEDIA.nl barst namelijk van de slimme kook tips, budget oplossingen en verrassende culinaire zelf-maak cadeau ideeën. Uitkijkpost legt haar elke week een aantal vragen voor. Hoe zorg ik dat recepten die ik nog nooit gemaakt heb, niet mislukken? Welke gerechten zijn kerstwaardig maar niet té ingewikkeld? Hoe kies ik een geslaagd kerstmenu, rekening houdend met mijn eigen kookkwaliteiten, ons budget én alle dieetwensen van de familie? En hoe krijg ik dit alles op tijd en warm op tafel?

Op 1 december start Sandra’s Stressvrije Kerst Adventskalender met antwoord op ál deze vragen. Tot 24 december krast zij op Instagram @FOODandMEDIA.nl dagelijks een vakje van haar adventskalender open. Áltijd prijs: een slimme kook hack of budget tip, smakelijke zelf-maak cadeau ideeën en handige oplossingen voor een ontspannen en stress vrije Kerst. Ook zin in een stressvrije Kerst? Volg dan @foodandmedia.nl op Instagram.

Méér handige tips, kookvideo’s en recepten om deze Kerst stress-vrij en binnen budget te genieten vindt u wekelijks op U+. En houd de komende weken ook de Uitkijkpost in de gaten.

1. Hoe zorg ik dat een recept dat ik nog nooit heb gemaakt, niet mislukt?
De Kerstdagen brengen de nodige stress met zich mee. Menukeuze, wat ga ik maken, wordt het wel lekker? Sandra’s tip: “Start vandaag nog met oefenen! Natuurlijk gaat niemand nu alvast een compleet Kerstdiner inkopen, bereiden en opeten. Maar, op een doordeweekse avond kan een luxe saus bij de gehaktbal of een kerstsoepje al heel lekker zijn. Zo heeft u dit onderdeel van het Kerstdiner alvast een keer kunnen testen en proeven. Een feestelijke cranberry compote is heerlijk bij de kalkoen maar ook bij een alledaagse schnitzel, gebakken aubergine of een salade met geitenkaas. Als u nu al iets extra maakt, kunt u de soep, compote of saus zelfs tot Kerst bewaren in de vriezer. Dat geeft een rustig gevoel en scheelt veel last minute stress.”

2. Hoe voorkom ik chaos in de keuken?
Vijf pannen tegelijk op de kookplaat, gerechten die getimed moeten worden. Veel mensen komen er op Kerstdag pas achter dat er weinig ruimte is in de keuken. Sandra: “Kies voor recepten die in de oven bereidt kunnen worden. Dat zijn er meer dan u denkt! Stoofperen, risotto, zelfs de groente roosteren voor in de soep. In de oven kun u de temperatuur exact instellen, heeft u handen vrij voor andere zaken en dit is bovendien beter te timen zodat alles op het juiste moment warm op tafel staat. 

Op U+ vindt u een heerlijk recept voor ovenrisotto. Op Instagram @FOODandMEDIA.nl kunt u meer tips en recepten vinden.

3. Hoe stel ik een gebalanceerd menu samen? 
Kerst is vaak hectisch en druk in de keuken. Je staat er helemaal alleen voor, of de taken worden verdeeld en iedereen maakt een eigen gerechtje. Hoe zorg ik dat er in het menu en op het bord balans is? Sandra: “Kies om te beginnen voor gerechten met weinig ingrediënten die niet te veel handeling vragen. Let op afwisseling in het menu tussen vis, vlees en vegetarisch. Maar ook tussen type groenten: paddenstoelen, knolgroente en bladgroente. Wissel warme en koude gerechten af en let op portiegrootte. Of het diner nu uit 6 - 8 kleinere gangen bestaat of uit een voor, hoofd en nagerecht: houd het simpel. Laat ruimte voor het dessert, vaak het spektakelstuk van de avond.

4. Kan ik alcohol in een recept vervangen?
Chique of feestelijke gerechten bevatten soms alcohol. Wanneer kinderen mee-eten of bijvoorbeeld bij zwangerschap laten we de wijn liever weg. Zijn er alternatieven? Talloze, volgens Sandra. “Gebruik in recepten bouillon of wijnazijn. Maar ook appelsap of cranberry sap zijn goede vervangers. Een minder zoet alternatief is zwarte-, groene- of gemberthee. Vleessausen krijgen een aardse smaak en krachtige rode kleur van een scheut bietensap. Daarnaast zijn er alcoholvrije bieren en wijnen op de markt, het aanbod wordt groter en van steeds betere kwaliteit.

5. Hoe kook ik luxe met een klein budget?
Sandra heeft 4 budget tips voor een bijzonder luxe Kerstdiner!
Sandra: “Heeft u de kerstboom al uitgezocht? Wist u dat de kerstboom niet alleen mooi is als decoratie maar de spar ook eetbaar is? Steek eens een takje blauwspar in uw cocktail. Of maak een dennenolie met goede olijfolie. Gebruik Douglas naalden voor kruidenzout en rubs bij vlees of vis. U kunt het zo gek niet bedenken, er wordt van kerstbomen zelfs bier gemaakt.”
“Ook koffie heeft u vast in huis. Een gemalen koffie-kruidenrub met rozemarijn (of dennennaalden) en knoflook voor bijvoorbeeld kip of rollade is super bijzonder en toch betaalbaar. Voeg koffie toe aan saus voor een diepere aardse smaak.”
“Met bier kunt u veel meer dan u denkt. En das tóch prettig voor de portemonnee. Kook de stoofperen eens in Heyloo bier, Varnebock of IPA. Maak een stoofgerecht met aubergine of paddenstoelen of stoofvlees met bier.” Op U+ vindt u een heerlijk recept voor Paddenstoelenstoof met Varnebock. Op Instagram @FOODandMEDIA.nl kunt u meer tips en recepten vinden. “Kaviaar van minder dan euro 2,-? Dat kan! Onze Zweedse vrienden van Ikea en ook Albert Heijn verkopen een vegetarische kaviaar op basis van zeewier. Super chique op een gevuld eitje, toast of op een poffertje met roomkaas. De laatste tip is met oud brood en wordt ook wel ‘armeluis Parmezaan’ genoemd. Maal oud brood tot kruim en bak dit met een beetje olie en knoflook knapperig. De extra crunch maakt uw vlees en visgerechten of gegrilde groenten Kerst waardig. Met minder verspilling en goed voor de portemonnee.”

Bedrijf Belicht

Sport

Regio