Afbeelding
Foto: Marleen Bos Fotografie

Bijzonder beroep: wijn entertainer

Algemeen

De wijnwereld is een hele tijd een stoffige mannenwereld geweest, maar gelukkig weten steeds meer vrouwen deze weg te bewandelen. Zo ook Margret Weijers. Zij heeft van haar hobby haar beroep gemaakt. Margret is namelijk wijndocente.

Nadat ze de keuken uitgeschopt word omdat ze teveel praat, gaat ze bij ’t Gildehuys in Beverwijk als leerling gastvrouw werken. Daar voelt Margret zich als een vis in het water. Elk leerjaar solliciteert ze bij een restaurant die net een stapje hoger werkt, om uiteindelijk haar laatste leerjaar te mogen werken bij driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Nadien werkt Margret heel wat jaren als gastvrouw in verschillende luxe restaurants, maar omdat ze de gast nog beter wilt adviseren gaat zij zich specialiseren in wijn. Naast haar baan volgt ze de cursus gastronoom/sommelier in Hoog Soeren en Vinoloog van de Wijnacademie in Maarn en slaagt met prachtige cijfers.

Haar kinderen worden geboren en het blijkt dat dit lastig te combineren is met de horeca. Margret zegt haar baan op en gaat werken bij een wijnimporteur. Die verteld haar dat zij gepassioneerd en in duidelijke taal uitleg kan geven over wijn. “Jij bent heel goed met een glas wijn in je hand. Daar moet je echt iets mee doen”. Die opmerking is de reden waarom Margret 11 jaar geleden Smaakvermaak is gestart en al heel veel mensen heeft aangestoken met het wijnvirus.

“Het meest leuke aan mijn beroep is dat ik mensen mag helpen in hun zoektocht naar smaak. Het omschrijven van wijn wordt vaak als het meest lastige onderdeel gezien en dat vind ik nu juist de uitdaging. Ik begeleid ze, maar laat ze hun eigen woorden geven aan wijn. Er wordt door wijnprofessionals best veel gebrald. Dat vind ik jammer, want zo verhoog je de drempel en durft geen mens iets over wijn te zeggen. Maar wees eerlijk: uiteindelijk is het toch het meest belangrijke of je de wijn wel of niet lekker vind? Het waarom? Dat is wat ík ze leer”.

Op de vraag of Margret nog een wijn-spijs tip heeft voor de feestdagen reageert ze enthousiast met: “Jazeker! Wanneer je wijn combineert met een gerecht denk dan aan een weegschaal; wat je aan de ene kant hebt, moet ook aan de andere kant aanwezig zijn. Dus zit er kracht en kruidigheid in de wijn? Ga dan ook voor een gerecht met kracht en kruiden.”

Kijk daar kunnen we wat mee.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant