Afbeelding

Wat zijn de meest gebruikte Lean Six Sigma tools?

Algemeen

HEILOO - Lean Six Sigma is een methode die processen verbetert. Hierbij passen verschillende tools. Lean Six Sigma komt voor in iedere fase van een project, waar deze tools bij gebuikt kunnen worden. Maar welke tools zijn het bekendst en welke gebruik je in welke fase van een project? Het onderstaande artikel maakt je hier wegwijs in!

Lean Six Sigma tools

De volgende tools zijn de bekendste die in Lean Six Sigma worden gebruikt:

  • SIPOC

SIPOC is één van Lean Six Sigma tools is geschikt voor de Define-fase. Het bepaalt de scope en geeft overzicht van het klantenbestand. Elke processtap wordt ontleed in leveranciers, input, output en klanten waardoor het behaapbaar en begrijpbaar wordt voor het hele team. Discussie ontstaat altijd, maar juist dit is goed voor de optimalisatie voor dit proces.

  • Kano analyse

Wat de klant precies wilt, staat in de Kano analyse centraal. VOC, voice of the customer, staat voor de behoeften van iedere klant. Wanneer hier een goed beeld van is, moet de belangrijkste behoefte gefilterd worden. De behoeften worden als volgt ingedeeld:

? Basisfactoren: zijn op zijn minst aanwezig, omdat de klant anders erg ontevreden is. 

  • Prestatiefactoren: vullen de basisfactoren aan. Hoe meer hiervan zijn, hoe hoger de mate van tevredenheid bij de klant. 

? WOW factoren: dit zijn behoeften waarvan de klant niet op de hoogte is. Wanneer deze worden vervuld, krijgt de klanttevredenheid een extra boost.

De Kano analyse laat feilloos zien bij welke factor vervulling van behoeften wordt gemist.

  • Pareto diagram

De Pareto diagram wordt gebruikt om problemen te identificeren. De 80/20 regel staat hier centraal: 20% van de oorzaken is verantwoordelijk voor 80% van de problemen. Wanneer men hiervan op de hoogte is, wordt ieder project een stuk gemakkelijker om te voltooien

? Poka Yoke

De Poka Yoke helpt fouten voor te zijn. Binnen het Toyota Production System (TPS) is deze tool ontwikkeld. Het voert de volgende taken uit:

? Wijst defecten binnen processen af

  • Creëert geen defecten

? Staat geen defecten toe in volgende processen

De volgende Poke Yoke vormen komen voor:

? Failsafe

  • Visuele stuurmiddelen

? Visuele hulpmiddelen.

Voor voorbeelden kun je in dit artikel kijken.

  • OCAP

De OCAP tool wordt gebruikt om de controle binnen een proces weer te herstellen bij een noodsituatie. Het stroomdiagram, waar een OCAP uit bestaat, bevat beslissingen die betrekking hebben op producten of diensten die tijdens een ‘out of control’ fase zijn geproduceerd. Het risk priority number (RPN) helpen bij het opstellen van een OCAP. De RPN schat het risico in van het falen van een proces. Het RPN in combinatie met de OCAP schat het falen in van een proces. Door bijhouden van deze info kan de kans van falen van ieder proces worden geminimaliseerd.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant