Fabian, Sam en Jacob.
Fabian, Sam en Jacob. Foto: Sam Groenveld

Heilooërs lopen Nijmeegse Vierdaagse

Algemeen

HEILOO/ NIJMEGEN - De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse ging niet door vanwege het warme weer. Er is nog gekeken naar alternatieve scenario’s, zoals het vroeger starten of het inkorten van de routes. Dit was volgens marsleider Henny Sackers niet haalbaar, omdat de omstandigheden zelfs nog slechter zouden worden dan 16 jaar geleden. In 2006 werd het 32 graden, kwamen er 2 lopers om het leven en werden vele anderen onwel. Met de verwachte temperaturen van boven de 35 graden stond het besluit van Sackers vast: de eerste dag van de Vierdaagse is afgelast. Dit is nog nooit eerder gebeurd en daarom een historische gebeurtenis. De andere dagen was het ook warm, maar was het wel verantwoord om te lopen. We spreken verschillende Heilooërs die de Vierdaagse gelopen hebben.

Bas Lucas en Doortje de Vries
Bas Lucas (28) uit Leiden en Doortje de Vries (26) uit Heiloo: “Tijdens de coronaperiode zijn we samen meer gaan wandelen. We wilden hiervoor graag een doel hebben; zo kwamen wij op de vierdaagse. We hebben enkele keren een lange afstand gewandeld. Twee keer 30 kilometer en twee keer 40 kilometer. We dachten dat dit wel genoeg zou zijn. Het trainen is soms wat saai als het zo lang duurt,” lacht Doortje. “Drie dagen 50 kilometer lopen bleek toch andere koek. De laatste 10 kilometers waren loodzwaar en we kwamen elke dag gebroken terug op de camping waar we verbleven. Tóch zijn we iedere ochtend om 02.45 uur opgestaan en doorgegaan. Je startte namelijk al om 04.00 uur! Het publiek sleepte ons erdoorheen, het was namelijk één groot feest in Nijmegen en in alle dorpjes waar we doorheen liepen. We hebben nog nooit zoiets meegemaakt! Ook onze vrienden uit Heiloo en Alkmaar kwamen ons aanmoedigen. Het was fysiek en mentaal de grootste uitdaging die we tot nu toe zijn aangegaan, maar ook een leuke en vrolijke. We hebben allebei gehuild van de pijn. En ik heb nu paars opgezette enkels - ondanks de goede wandelschoenen! Wat ons de kracht gaf om door te lopen? Je wilt jezelf toch bewijzen dat je het kan. En al die honderdduizend mensen moedigen je aan, echt fantastisch. Ook waren er allemaal soldaten in peloton, zingend en marcherend met vlaggen. Een supermooi gezicht. De vierdaagse loop je écht met zijn allen: met het publiek en alle lopers. We zijn er volgend jaar zeker weer bij. Dit wordt het vierdaagsevirus genoemd en we zijn ermee besmet!”

Sam Groenveld
Ook Sam Groenveld (13) heeft voor het eerst de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Hij kwam op het idee doordat hij zijn opa en neef dit samen had zien doen in 2019. Zijn vader, Fabian Groenveld (46), begeleidde hem. Maanden van samen trainen gingen eraan vooraf. Door de hitte werd de eerste wandeldag geschrapt en startten ze op woensdag 20 juli. Opa Jacob Pater (73) was ook van de partij en liep in zijn eigen tempo. Met natte petjes op het hoofd, het drinken van genoeg water, voldoende eten, rusten en steun van familie, vrienden en alle mensen langs de kant lukte het ze alle drie om deze warme en zware dag te volbrengen. Sam kwam binnen met blaren op zijn voeten maar na goede verzorging van campingbuurvrouw Ria van de Reep uit Egmond-Binnen kon hij op donderdag starten. De temperatuur was heerlijk. Een prachtige wandeldag die uiteindelijk kletsnat eindigde. Opnieuw liep Sam blaren op die hij op De Wedren liet doorprikken en afplakken. Opgeven was voor hem geen optie. Op vrijdag konden ze met zijn drieën de 30 kilometer lopen tot de finish over de Via Gladiola. Een speciaal moment. Een afsluiting voor opa Jacob die 22 keer de Nijmeegse Vierdaagse heeft gelopen. Fabian liep hem voor de zesde keer uit en Sam neemt nu het stokje over van opa en heeft al plannen om volgend jaar weer mee te doen. Hij heeft het vierdaagsevirus te pakken. En opa? Hij staat volgend jaar samen met oma Tiny langs de kant en zal kleinzoon Sam en schoonzoon Fabian aanmoedigen als ze weer van de partij zijn.

Theo Laan
Ook Theo Laan (64) uit Heiloo liep mee, dit jaar voor de 29e keer! “Mijn toenmalige vriendin/vrouw liep al een paar jaar mee,” begint Theo. “De eerste keer was voor mij in 1980. Sindsdien heb ik vrijwel elk jaar de 50 kilometer meegelopen als burger. Ik heb ook een paar keer de 40 kilometer gelopen als militair. Een aantal jaren vielen ertussenuit vanwege drukte in mijn eigen bedrijf. Vanaf de 100e editie van de Nijmeegse Vierdaagse loop ik weer trots mee, dit jaar op de route van 40 kilometer!” vertelt Theo trots. “Ik heb als voorbereiding twee keer 40 kilometer gelopen in de omgeving van Heiloo. Deze keer ging het prima, al was het op woensdag erg warm. Het voelde voor mij niet goed om dit jaar de eerste dag te lopen. Het was voor zo’n groot evenement ook niet verantwoord. Ik had al een aantal keer de vierdaagse en in 2006 een ééndaagse op mijn naam staan, nu dan de driedaagse erbij. Nu alleen nog de tweedaagse en de serie is compleet!” lacht Theo. “Als je de tocht uitloopt geeft dat een zeer voldaan gevoel. Onderweg zitten wij eigenlijk de hele dag aan het bier omdat het zo goed is tegen de dorst, en de wandelsport is voor mij de enige sport waarbij dat kan. En alles wordt vastgelegd met mobiel en GoPro, leuk voor later!” De fanatiekeling weet niet van ophouden: “Over 3 weken staat de Dodentocht op het menu: 100 km. Non-stop binnen 24 uur in het Belgische Bornem. Daarna is het weer uitkijken naar volgend jaar, de 30e Vierdaagse.”

Eefje Kat
Tot slot was Eefje Kat (28) ook van de partij. “Ik vind wandelen erg lekker om te doen, vind hier mijn rust in na drukke werkdagen!” begint Eefje. Het oefenen ging haar dan ook heel goed af. Al snel bedacht ik dat ik de Nijmeegse Vierdaagse wilde gaan lopen, maar dan wel voor een goed doel. Mijn moeder heeft MS dus heb ik voor het MS Fonds geld opgehaald. Dit was de eerste keer dat ik meedeed, en ik vond het onwijs spannend. De eerste dag ging het supergoed, ik vloog door de eerste 30 kilometer heen. De laatste 10 kilometers waren echt veel zwaarder, het was zo warm! Ik heb dan ook veel mensen zien uitvallen. Donderdag was een zware dag, veel regen. Alles was nat. De vrijdag had ik weer een vliegende start en genoot ik van alles om me heen. Bij de laatste 14 kilometer zette de vermoeidheid in en heb ik het echt wel heel zwaar gehad. De vierdaagse uitlopen voelt fantastisch. Hoewel je helemaal gesloopt bent geeft het zo’n onwijze kick! De Via Gladiola, vol met mensen die rijen dik langs de kant staan, geeft je het gevoel dat je echt een topsporter bent. De afgelopen 2 dagen heb ik heel hard geroepen dat ik nooit mee ga doen, maar ergens begint het nu alweer te kriebelen…”

Gitta Dekker
Gitta Dekker uit Heiloo (56) liep dit jaar ook mee. “Na het zien van mooie beelden op televisie ben ik in 2002 op het idee gekomen om mee te doen met de vierdaagse van Nijmegen, en loop hem vanaf dat moment elk jaar. Het was voor mij persoonlijk een hele zware editie. De eerste dag heel warm, de tweede dag stortregen en de derde dag was het goed te doen. Na zoveel jaar ervaring ken je de valkuilen wel zo’n beetje en leer je goed naar je lichaam te luisteren. Ik begon met het lopen van de 50 kilometer in 2002, die ik tot 2016 samen met mijn man Eric, broer Silvio en schoonzus Lida en vrienden Frank en Elly liep. Later kwam daar onze catering Beja bij. Dit zijn mijn neef John en zijn vrouw Wilma. Zonder hen kunnen wij niet lopen! Zij zorgden voor ons ontbijt, warm eten, een lunchpakket voor onderweg, de morele ondersteuning én hielden het weer voor ons in de gaten. Want als je de 50 kilometer loopt, sta je om 02.00 op. Die beelden zie je niet op de televisie. Dus John hield ons tijdens het lopen op de hoogte van het laatste nieuws. Aangezien onze Beja het na 17 jaar voor gezien houdt en de lopers verschillende afstanden lopen, gaat het er volgend jaar voor ons anders uitzien. Maar dát er gelopen gaat worden is zeker. Want als je over de via Gladiola loopt, vergeet je alle pijntjes en ongemakken. Wat een feest!

Bas, Ilona, Jeroen en Doortje.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Aanmoedigingsploeg uit Heiloo en Alkmaar!
De medaille!
Met de militairen.
Eefje in actie.
Beja, onze steun en toeverlaat tijdens de Vierdaagse Nijmegen.
Siem, schoonzus Lida, Gitta, vriendin Elly. Zittend: Cor, broer Silvio, echtgenoot Eric en vriend Frank.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief