Afbeelding
Foto: Wouter Droge

Grote opkomst bijeenkomst over opvang asielzoekers

Algemeen

HEILOO - Burgemeester Ten Bruggencate, het college van Heiloo, de projectleider van de Veiligheidsregio, de woordvoerder van de GGD/GHOR en de politie zijn zaterdag met vele omwonenden van sporthal Het Vennewater en belangstellenden in gesprek gegaan over de vier weken durende opvang van 175 asielzoekers in de sporthal.

De burgemeester legde uit dat Heiloo voor de tijdelijke noodlocatie heeft gekozen omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel al heel lang met forse opvangproblemen kampt, waardoor mensen soms op een stoel, in tenten of in de open lucht moeten slapen. Er wordt aan een structurele oplossing gewerkt, maar dat kost tijd. Onder forse druk van het Rijk moet elk van de 25 Veiligheidsregio’s in Nederland nu zo snel mogelijk 225 asielzoekers tijdelijk opvangen. Tijd voor uitgebreide inspraakrondes was er niet. Daarom zijn omwonenden van sporthal Het Vennewater en andere belanghebbenden per brief geïnformeerd en heeft de gemeente deze informatiebijeenkomst georganiseerd.

De GGD/GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio) heeft een zogeheten schouwing gedaan en geconcludeerd dat de sporthal voor tijdelijke opvang geschikt is. Er is ook bekeken hoe de bijvoorbeeld de medische zorg geregeld wordt en welke maatregelen er nog meer nodig zijn om de opvang op een veilige manier te organiseren.

Aandachtspunten
De omwonenden toonden begrip voor de noodzaak van tijdelijke opvang, maar voelen zich wel overvallen door het snelle besluit. “We hebben nauwelijks de tijd gekregen om het nieuws te verwerken,” aldus een man. “En bezwaar maken heeft geen zin, want de hal wordt al ingericht. “En,” zo voegde hij er aan toe, “wie garandeert mij dat de opvang niet langer gaat duren?”         

Wethouder Rob Opdam: “Afgesproken is dat de opvang vier weken duurt, niet langer, dat moet worden gerespecteerd. Daarna moet een andere gemeente de opvang overnemen.Straks begint het nieuwe sportseizoen ook weer, en dan moet de hal beschikbaar zijn. Maar voor nu hebben we laten zien dat, nu het Rijk zo’n dringend beroep op gemeentes doet, Heiloo zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Op borden konden omwonenden vragen en aandachtspunten voor de gemeente noteren. Daar stond onder meer de vraag op hoe de dagbesteding voor de asielzoekers is geregeld en hoe Heilooërs kunnen helpen. Rob Opdam: “De mensen moeten worden beziggehouden. Daarom zijn diverse organisaties door ons benaderd of ze medewerking willen verlenen. De bibliotheek heeft al toegezegd een bijdrage te leveren, met onder meer de SportRaad en de Muziek- en Dansschool zijn we nog in overleg over de mogelijkheden om activiteiten aan te bieden. De Ondernemersvereniging Heiloo heeft ook toegezegd om waar nodig hulp te bieden. En vanzelfsprekend zijn we heel blij als vrijwilligers zich aanbieden om te helpen.” 

Duidelijke regels
Buiten de sporthal stonden twee politieagenten omwonenden te woord over het veiligheidsaspect en noteerden zij suggesties. Omwonenden vinden het vooral belangrijk dat er duidelijke regels zijn en dat het bijvoorbeeld niet gaat voorkomen dat mensen nog tot ’s avonds laat of ’s nachts over straat zwerven. Ook vinden ze het noodzakelijk dat de politie snel bereikbaar moet zijn in geval van een incident. “Ik begrijp dat er hulp nodig is,” aldus een omwonende, “die asielzoekers maken een hoop ellende mee en dat gun je niemand, maar ik moet me wel veilig kunnen blijven voelen.” 

Een woordvoerder van de gemeente Heiloo laat weten dat de websites van de gemeente en de Veiligheidsregio gekoppeld zijn. Op www.heiloo.nl klikt u op ‘Noodopvang sporthal’. Daar vindt u een lijst met veelgestelde vragen die regelmatig wordt bijgewerkt. Daar komt binnenkort ook een contactnummer te staan.    
 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant