Janny van Dijk
Janny van Dijk Foto: Ilse Bloemendal

Kunstparade Heiloo 2022: alles over de kunstenaars in Gemeentehuis Heiloo

Algemeen

HEILOO - De Kunstparade Heiloo 2022 is een evenement waarbij 134 kunstenaars exposeren op 25 verschillende locaties in Heiloo. De Kunstparade toont een breed scala van kunstvormen, waarbij je kunt denken aan schilderkunst, beeldhouwwerk, houtbewerking, fotografie en keramiek. Elke denkbare kunstvorm komt aan bod. Het zijn stuk voor stuk prachtige werken, maar wie zit daar nou eigenlijk achter? Lees hier alles over de kunstenaars in het Gemeentehuis Heiloo.

Wie het Gemeentehuis Heiloo inloopt, wordt warm verwelkomt door Hetty Branderhorst-Snijder. Ze viert dit jaar het 25e jubileum van haar atelier Het. “Olieverf en – vooral – haar pasteuze mogelijkheden zijn essentieel voor mijn werk. Door het spelen met structuren ontstaan prachtige en krachtige accenten. Accenten die door het subtiele verloop in en vervagen van kleuren, het beleven van mijn werk sterk individueel bepalen! Nu heb ik met olieverf gewerkt, een dikke verfsoort. Ik begin met smeren tot er wat ontstaat. “Het” ontstaat, daarom heet mijn atelier ook “het”. Ik heet toevallig ook Hetty - en dit is “het” schilderij die jij mooi vindt (we staan recht voor een prachtig kunstwerk). Die drie keer het heeft de naam atelier het gemaakt.” Wanneer ik vraag naar het ontstaan van dit schilderij, geeft Hetty aan dat ze nooit precies weet wat “het” wordt. “Dit is het. En het ontstaat. Alles wat ik maak is een vorm van vrijheid. Lijkt compact naar komt toch meer wat uit, kijk maar!”

Als je verder wandelt, ontdek je al snel het werk van de ondernemende Steffi Reimers (1995) uit Bergen. Haar project Aftermath gaat over de oorlog in Joegoslavië. Indrukwekkende foto’s laten de nasleep van de oorlog goed zien. Corruptie, armoede en verdriet. Haar inspiratie is ook een bijzonder verhaal. “Ik was een paar jaar geleden op vakantie in Kroatië. Daar ontmoette ik een Bosnische vader en zoon. Zij vertelden mij over de spanningen van de oorlog. Ik vroeg mij af hoe het kon dat ik daar niks vanaf wist, terwijl het zo dichtbij is. Ik heb toen in 2020 voor het eerst het land bezocht, om alles een beetje te verkennen. Ik sprak de taal niet, ik wist niet hoe de mensen waren en hoe de omgeving eruitzag. Later ben ik teruggegaan en heb ik dit project kunnen schieten. Wel met behulp van een tolk en een designer. Ik ben dan ook enorm trots op mijn fotoboek Aftermath. Deze is overigens te koop! Ze staat op de foto met de foto van soldaat Nasir. 

In de volgende ruimte staat Harry Agema uit Heerhugowaard. Hij is graficus, keramist, schilder, beeldhouder, tekenaar en sieradenmaker. Hij volgde zijn opleiding aan de VL-VU Amsterdam/ Diemen - docent beeldend, maar koos er 39 jaar geleden voor om kunstenaar te worden. Harry staat in Gemeentehuis Heiloo met ‘Verzameld Geluk.’ Deze prachtige werken ontstaan uit werk waar de kunstenaar niet tevreden over was. Deze sla ik dan stuk - en daarvan maak ik weer wat moois. Wanneer zo’n werk dan wel goed genoeg is? “Alles moet kloppen, van de compositie tot de kleur. Het belangrijkste is dat het wat zegt.” 

Als je de trap omhoog neemt, stuit je gelijk op de diverse werken van Irene van der Veur uit Schagen. “Ik ontwerp en vervaardig beelden in steen en brons in eigentijdse composities. Uitgangspunt is eenvoud, geabstraheerde vormgeving waarbij uniciteit in vorm de boventoon voert. Daarnaast blijft altijd mijn liefde voor het maken van schilderijen. Destijds na mijn opleiding gestart met olieverf, aquarel en sinds jaren werk ik in acryl. Ook hierin ziet men mijn voorkeur voor de eenvoud in vorm. Het geeft mij plezier en voldoening om mijn werk te delen met de kijker. Wanneer mijn werk de kijker raakt is mijn doel bereikt!” Haar beelden zijn uniek en hebben elk een bijzonder verhaal. Zo staat er een bronzen buffel. Hiervoor haalde ze haar inspiratie uit Afrika. “Ik had eerst een massieven bekend gemaakt. Om wat kleurverschil te maken, heb ik de vlekken opengemaakt. Hierdoor werd het werk luchtiger én kreeg het zijn charme.” Ook staat er een mooi beeld met benen. “Ik maak vaak beelden met benen. Benen hebben wat aparts, en de beweging hiervan kan je op een unieke manier vormgeven!” De gelukkige kunstenares heeft van haar hobby haar fulltime job kunnen maken, waardoor ze ontzettend veel mooie werken heeft kunnen maken. Zelf staat ze op de foto met wat bronzen beelden, maar in de ruimte staat nog veel meer. “Kom vooral langs!” 

Achter Irene staat Kunstenares Janny van Dijk uit Heiloo. “Sinds ik een potlood kan vasthouden teken ik al. Ik heb verschillende materialen zoals pastel krijt, inkt en pen gehanteerd, heb jarenlang met olieverf gewerkt en sinds 2013 met acryl. Verschillende oude meesters waren een voorbeeld voor mij, zoals Rembrandt, Michelangelo, Dali en Jofra. Hun schilderijen hebben mij geïnspireerd en langzamerhand heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Het schilderen heb ik mij zelf meester gemaakt, ik ben autodidact. Meestal schilder ik op een intuïtieve manier. Ik zit graag in het gevoel, de emotie en alles wat bij het leven hoort, en dat op het doek uiteen te zetten of weer te geven. Schilderen is mijn grote passie. Hoe langer je naar mijn schilderijen kijkt, zie je dat er altijd wat in verstopt zit. Zo zie je in het linker schilderij een reiger, een vrouw en een kikker. Rechts zie je een kolibrie, een naakte vrouw, een waterval en een dolfijn. En dat is nog lang niet alles!” lacht Jannie. “Ik denk van tevoren wel een beetje na wat ik wil. Ik zet een muziekje op en laat mezelf meevoeren wat in me opkomt en wat mijn kwast doet. Schilderen is net een verhaal. Het is nooit af, je wilt maar doorgaan. Ik stop als ik denk dat het genoeg is. Een kunst om te leren!” 

In de andere ruimte staat kunstenaar Wim Gesink. Hij maakt kalligrafie, beelden en sieraden. Zijn favoriet? Het kunstwerk van hout met een vrije vorm. “Ik begon met een stuk hout. In hout dit altijd al een bepaalde structuur en lijn. Je gaat met het hout mee - en dan kom je tot zoiets!” Aldus de trotste kunstenaar. Hij maakte dit prachtige werk een jaar of 5 geleden. 

Tussen zijn werken staan de creaties van Cock Witte van Atelier de Kruik uit Ursem. In 1992 is zij gestart met een cursus in keramiek, gevolgd door draai- en glazuurcursussen. Sindsdien heeft ze haar draai in de keramiek gevonden. Haar handgevormde objecten worden vaak Raku gestookt. Dit is een Japanse, eeuwenoude techniek. Hoe het werkt? Je maakt een object, dat je in normale elektrische oven bakt. Het wordt dan steen, waar ik later zelfgemaakt glazuur op spuit. Deze stop ik dan in een buitenoven op gas van 1000 graden! Ik moet het werk er dan ook uithalen met een speciale bril, jas en tang. Daarna is het tijd om het werk in een ton van houtmot te zetten en deze af te sluiten. Hier vat hij dan weer vlam. Op dit moment komen de koperkleuren naar boven. Daarna stop je het in een waterbad en gaat het sissen. Dit is het spannendste moment, want je weet nooit van tevoren waar het koper zit. Net als het uitpakken van een cadeautje!” Leuk detail: in het werk links zitten fietskettingen en tandwielen verwerkt. Ik woon naast de fietsenmaker en werd geïnspireerd. Heb hem er ook eentje gegeven. Hij is er heel blij mee!”

Als laatste komen we bij beeldend kunstenaar Yvonne Alting uit Heerhugowaard. Ze maakt prachtige collages van uiteenlopende materialen. Denk aan aluminium, papier en textiel en hout. Haar werk is dan ook opgebouwd in lagen van diverse diktes, waarvan sommige lagen gedeeltelijk loskomen van de achtergrond, waardoor het ruimtelijk wordt. Haar inspiratie? De Japanse cultuur, waar de schoonheid van het materiaal een belangrijke rol speelt. In haar figuratieve werk gaat zij uit van bestaande vormen uit de natuur. Deze gebruikt zij om er een eigen invulling aan te geven. Zo ontstaan er nieuwe vogels met een knipoog naar de werkelijkheid! En waarom de vrolijke Yvonne heeft gekozen voor reigers? “Het is een prachtige sierlijke vogel.” Kijk maar eens naar de kunstwerken, we kunnen haar geen ongelijk geven.

 Hetty Branderhorst-Snijder
Yvonne Alting
Cock Witte
De werken van Harry Agema
Irene van der Veur
 Steffi Reimers

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant