Een werk van Melanie Corre.
Een werk van Melanie Corre. Foto: aangeleverd

Galerie De Kapberg viert feest

Algemeen

EGMOND AAN DEN HOEF - Galerie De Kapberg bestaat vijftig jaar, en Hélène Min was de eerste galeriehoudster. In 1972. Samen met de andere drie exposanten maakte zij een plan voor deze tentoonstelling. Ze bedachten ook de werktitel: Wel licht. Passend bij deze gelegenheid (vijftig jaar) en in de context van de ligging en de tijd waarin we nu zoveel vragen hebben over de natuur en de aarde en onze plaats daarin. Het Adriaan Roland Holstfonds heeft de organisatie met een flink bedrag ondersteund. 

De presentatie van werken van vier verschillende kunstenaars die grote affiniteit delen in een fascinatie voor natuurelementen als de zee, wolken, stenen en hoe het licht hierop inwerkt. Door onderzoek hiernaar in al ons werk en door aandachtig te luisteren en observeren zoeken wij een taal om dit te verbeelden. 

Met die verwondering gaan de werken een gesprek met elkaar aan vanuit verschillende invalshoeken en technieken. We hopen de bezoekers een richting te geven voor eigen ervaringen en een eigen verhaal. Het is lastig om iets als een bedoeling onder woorden te brengen onder een vermoeden, een voelen, dat tot beelden leidt waarvan we hopen dat het mee resoneert in juist dit historische pand op die oude grond, midden in het duingebied. , 

Bij de inrichting van de expositie zullen de verschillende beelden, installaties, tekeningen en muurjuwelen met elkaar een verhaal vertellen in de verschillende ruimtes van de galerie. Enkele werken worden hiervoor speciaal gemaakt of gedrukt. Een nieuw stenenboek van Melanie Corre wordt gepresenteerd. Valerie van Leersum toont een recent onderzoek naar een beek. Hélène Min maakte een installatie met  vissenhuid voor de expositie en laat zien wat in de lucht hangt. Iris Nieuwenburg toont een recente serie muurjuwelen waarin licht en reflectie het uitgangspunt zijn. 

De tentoonstelling is te zien van 24 juni tot en met 14 augustus op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Wie meer wil zien van de galerie: www galeriedekapberg.nl. 

Op zondagmiddag 26 juni zal na een feestelijke bijeenkomst in de Slotkapel burgemeester Lars Voskuil de tentoonstelling openen. Aansluitend onthullen Helene Min en Jan Loogman een plaquette aan de buitenmuur onthullen. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant