De markt met op de achtergrond de Witte Kerk, vastgelegd door Jan Giling.
De markt met op de achtergrond de Witte Kerk, vastgelegd door Jan Giling. Foto: Aangeleverd

Expositie Jan en Dorette Giling in Witte Kerk

Algemeen

HEILOO - Het belooft een bijzondere expositie te worden, van 6 tot en met 8 mei in de Witte Kerk in Heiloo. Dan exposeren Heilooër Jan Giling en zijn dochter Dorette Giling hun werk op deze sfeervolle plek. 

Jan Giling
Jan is inmiddels 91 jaar en schildert nog vrijwel iedere dag. Ooit werkzaam als illustrator maar al jaren fulltime schilder. Jan heeft talloze portretten getekend en heeft daarnaast altijd geschilderd. In talloze huizen is zijn werk te zien. Altijd al geïnspireerd door de impressionisten schildert hij wat hij om zich heen ziet. Dit kunnen wilgen zijn in een Hollands landschap maar ook bloesem, een zomerse dag aan zijn geliefde Noord-Hollandse strand, een straat in een zonovergoten Frans dorp, een Griekse boot dobberend op een turquoise zee. Soms ontwaar je menselijke figuren op zijn doeken. Maar het gaat hem vooral over de rijkdom van kleur, licht, schakeringen, schaduwen en zonovergoten taferelen. Een hedendaagse impressionist. De sfeer, de twinkeling, de rijkdom van kleur en vorm om hem heen. Van alledaags tot iets verder weg. Een romanticus in hart en nieren.

Dorette Giling
Dochter Dorette, eerder opgeleid als schilder in navolging van haar vader, heeft zich inmiddels verloren in de keramiek. Zij maakt zowel monumentale beelden als meer bruikbare keramiek. Vaak gaat zij uit van de vorm van een vaas. Een aloude universele vorm. Decoratief, architecturaal en soms met een knipoog. Net iets scheef, uit het lood maar stevig en kwetsbaar tegelijkertijd. Organisch van vorm, lyrisch en spontaan.

Haar werk balanceert meestal op de rand van autonoom en functioneel. Een vaas die vooral mooi is zonder bloemen, of een vorm die ook als vaas gebruikt kan worden. En op deze expositie ook keramische lampenvoeten. Gestaag bouwend en geïnspireerd door organische vormen. Takken, structuren van bomen, slingerende golflijnen. Ook verwerkt zij datgene wat ze ziet in haar werk. “Van mijn vader heb ik leren kijken. Ik weet niet anders dan dat ik altijd hoorde: “Kijk hoe mooi die boom”, of de vele kleuren van het water. Hij schildert en ik werk driedimensionaal maar beiden zijn we altijd bezig met kijken, kijken, kijken…”

Kijkje nemen
Je kunt de expositie bezoeken op 6, 7 en 8 mei, tijdens de openingstijden van de Witte Kerk (13.00 tot 17.00 uur).

Dorette Giling

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant