Emma Witteveen.
Emma Witteveen. Foto: Aangeleverd

Bijzonder beroep:klinisch patholoog

Algemeen

In deze rubriek laten wij iemand aan het woord die vertelt wat zijn of haar functie inhoudt. Deze week hebben wij gesproken met Emma. Zij is klinisch patholoog.

Mijn naam is Emma Witteveen en ik ben bijna 36 jaar oud. Samen met mijn man, twee katten en een hond woon ik sinds 2020 in Heiloo. Wij zijn hiernaartoe verhuisd vanwege mijn werk in het NWZ in Alkmaar.

Als klinisch patholoog zie je mij daar als patiënt zijnde niet, maar ik speel een belangrijke rol in het vaststellen van de juiste behandeling. Mijn werk bestaat uit het stellen van de juiste diagnose op weefsel (histologie) en losse cellen (cytologie) die bij een patiënt zijn verwijderd. Dat doe ik door dit onder de microscoop te bekijken, waarmee ik tot 400 maal kan vergroten. Het weefsel kan verwijderd worden door middel van een biopt, maar ik onderzoek ook bijvoorbeeld hele darmen die eruit zijn gehaald vanwege kanker. Ik stel dan vast om wat voor soort kanker het gaat, hoe uitgebreid het groeit en of er lymfeklieren zijn met uitzaaiingen. Ook kijk ik of de tumor er helemaal uit is gehaald. De uitslag van mijn onderzoek bespreek ik samen met de andere behandelend artsen (bijvoorbeeld de chirurg en de oncoloog) om zo tot de beste (na)behandeling te komen. Als de huisarts of huidarts een moedervlek weghaalt, komt dit stukje huid ook in ons laboratorium terecht.

Verder bestaat mijn werk uit het onderzoeken van overleden mensen om te achterhalen waar ze precies aan zijn overleden. Dit heet een obductie, een sectie of een autopsie. Dit doe ik zowel aan de buitenkant van het lichaam als aan de binnenkant. Ik bekijk alle organen grondig en onderzoek van elk orgaan een klein stukje onder de microscoop. Zo kan ik in veruit de meeste gevallen de doodsoorzaak achterhalen. In enkele gevallen blijft het helaas onduidelijk waaraan iemand is overleden. Het aantal obducties daalt al jarenlang, terwijl het juist een heel goed onderzoek is om niet alleen te achterhalen waaraan iemand is overleden, maar ook om te kijken of er misschien aandoeningen zijn die erfelijk zijn. Dit kan erg belangrijk zijn voor familieleden. Ik vind ook wel eens afwijkingen die helemaal niet bekend waren bij de patiënt, de nabestaanden of de arts(en).

Als klinisch patholoog mag ik geen obducties uitvoeren op mensen die door een mogelijk misdrijf om het leven zijn gekomen. Deze worden door het Nederlands Forensisch Instituut gedaan. Als je klinisch patholoog wilt worden, moet je eerst 6 jaar Geneeskunde studeren en daarna 5 jaar specialiseren.

Ik ben nog elke dag vereerd dat ik dit bijzondere werk mag doen!

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant