Een impressie van The Spot.
Een impressie van The Spot. Foto: aangeleverd

Chillplek The Spot lijkt stil te liggen

Algemeen

HEILOO - Ruim drie jaar geleden is er vol enthousiasme begonnen aan de ontwikkeling van een sport- en chillplek voor iedereen uit Heiloo, jong en oud. Er is een gezond budget, medewerking vanuit de gemeente en de gemeenteraad en vooral veel goede moed en inzet van scholen, buurtbewoners en bedrijven. Nu lijkt project The Spot helemaal stil te liggen. Wat is er in die tussentijd gebeurd? 

Afgelopen dinsdag 14 december hebben Maarten van der Molen (Jongerenwerker bij Stichting Trefpunt Heiloo), Bart Ploeger (Buurtsportcoach bij Holland Sport) en een aantal jongeren die betrokken zijn bij de ontwikkeling en realisatie van The Spot een besloten presentatie over de voortgang van dit project aan de gemeenteraad gegeven. Het was tijd voor een update en voor een gezamenlijke oplossing voor de ontstane vertraging.

Chillplek The Spot terug bij af? 
Maarten is samen met Bart begeleider van project The Spot. Vanuit inwoners van de gemeente Heiloo kwam jaren terug al het verzoek om een buitenplaats voor sport, spel en ontmoeting te realiseren. “Juist het samen met jongeren opstarten van The Spot, het in kaart brengen van de gezamenlijke wensen en mogelijkheden én de uiteindelijke bouw van het project zelf zijn goede voorbeelden van echt jongerenwerk,” aldus Maarten enthousiast. “Dat de jongeren gaandeweg zelf veel leren van dit project is zeker meegenomen. Ook leren zij omgaan met de tegenvallers waar we als projectgroep nu mee te maken hebben. Momenteel voelt het alsof we weer terug bij af zijn. We hebben een erg mooi bedrag van ruim € 92.000 bij elkaar gekregen, dankzij vele sponsors en donateurs, en we hebben de perfecte locatie naast Sporthal Het Vennewater. En toch gebeurt er al maanden niets en dat is heel jammer.”

Zoals het er nu voor staat, komt The Spot er mogelijk pas in de zomer van 2023, verre van ideaal dus. Een echte tegenvaller voor alle inwoners van Heiloo. Het oponthoud wordt veroorzaakt door een jaarrond flora- en faunaonderzoek op de locatie waar The Spot gebouwd zou worden. “We willen ondanks die tegenslag graag op korte termijn beginnen met de realisatie, al is het maar voor een deel op bijvoorbeeld het terrein vóór de sporthal. Dat voelt als een morele verplichting tegenover alle mensen, fondsen en bedrijven die ons tot nu toe financieel gesteund hebben,” geeft Maarten aan.

Jongeren verliezen animo
Ondertussen wordt de animo vanuit de jongeren om betrokken te blijven bij de ontwikkeling van deze buitenplek voor sport en spel steeds minder. “Tot en met de zomervakantie zagen we elkaar elke week om over het project te praten en te sparren. Na de zomer is dat bijna helemaal weggevallen omdat er geen ontwikkelingen zijn. Het kost straks meer moeite om de leuke groep weer enthousiast mee te krijgen naar de volgende fase,” aldus Sanne van Zelst (16). Samen met Delphine Schooneman (17) en Denise Otto (15) maakt Sanne deel uit van de groep van 25 jongeren tussen de 14 en 20 jaar die de hele reis van The Spot zijn gestart vorig jaar. “Ik heb andere bezigheden stopgezet om met The Spot aan de slag te gaan. Ook nu het stilvalt, blijf ik graag bij de projectgroep. Wanneer we weer verder kunnen, ben ik er nog gewoon bij!” zegt Denise enthousiast. Sanne geeft aan dat de chillplek die ze met haar vrienden gaat bezoeken, groter wordt dan ze ooit kon denken. Zij voelt vooral trots als ze straks vanaf de tribune de andere bezoekers van The Spot gadeslaat.

Afgelopen maandagavond tijdens de raadsvergadering stonden de ontwikkelingen rondom The Spot op de agenda. Er werd een motie ingediend om vanuit de gemeente binnen twee maanden met meer perspectief te komen. Alle partijen uit de gemeenteraad zijn het erover eens dat er snel meer duidelijkheid over de eerste en de beste locatie en eventueel over alternatieve locaties moet komen. Opvallend daarin is dat de locatie van de nieuwe tweede sporthal en het aantal parkeerplekken rondom de sporthal een belangrijke rol lijken te spelen. 

“Wij hopen dat de gemeente snel met een waardevolle inhoudelijke reactie komt zodat we kunnen starten met de bouw. Juist in deze tweede lockdown zou een buitenplek als onze Spot goed van pas komen voor jongeren die momenteel niet op school of in een sportschool terechtkunnen,” aldus Maarten. 

Tekst: Pauline de Vries

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant