Afbeelding
Foto: aangeleverde foto.

Waar moet je opletten bij een employement screening?

Algemeen

In veel bedrijfssectoren is een nijpend tekort aan gekwalificeerd personeel. Ondernemers die hiermee te maken krijgen, doen er alles aan om nieuwe medewerkers aan zich te binden. Daarbij wordt soms net iets te overhaast gehandeld, waardoor de zorgvuldigheid van het aannameproces in het gedrang komt. Dat kan je als ondernemer duur komen te staan. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer achteraf blijkt dat een medewerker minder integer is dan je aanvankelijk dacht?

Waar moet je opletten bij het aannemen van personeel?

De juiste kandidaat voor de functie

Wanneer een sollicitant graag in aanmerking wil komen voor de vacature die jij als ondernemer aanbiedt, zal hij er uiteraard voor zorgen dat zijn sollicitatie zo goed mogelijk in de smaak valt. Maar hoe integer zijn mensen bij het invullen van hun curriculum vitae? En hoe betrouwbaar zijn de referenties die ze opgeven? Menig sollicitant heeft zich in de loop der jaren door flink te bluffen ergens naar binnen kunnen praten. In de meeste gevallen pakt dat uiteindelijk nadelig uit voor de werkgever. Het is dus zaak om via een zogenoemde pre employment screening uit te zoeken of alles wat de sollicitant je vertelt ook daadwerkelijk berust op feiten.

Belangenverstrengeling

Voor een sollicitant kunnen er diverse redenen zijn om juist op deze vacature te reageren. Is het voor hem de droombaan waarnaar hij al zo lang op zoek was? Of schuilt er misschien een dubbele agenda achter de sollicitatie en haal je in feite een soort bedrijfsspion naar binnen? Misschien werkt iemand wel voor een andere organisatie en probeert hij op slinkse wijze vertrouwelijke informatie in te winnen? Of heb je misschien te maken met iemand die zelf ook een bedrijf heeft en van plan is om klanten van je af te snoepen? Het klinkt misschien niet voor de hand liggend, maar het komt vaker voor dan je denkt!

Speel open kaart

Zo’n pre employment screening hoef je niet in het geniep te laten uitvoeren. Speel er gerust open kaart over, dat schept duidelijkheid. Wanneer je vooraf aankondigt dat een dergelijke screening onderdeel uitmaakt van de sollicitatieprocedure, ontmoedigt dat meteen degenen die daadwerkelijk iets te verbergen hebben. Bovendien zal de partij die het onderzoek uitvoert de resultaten eerst aan de betrokkene overleggen, alvorens jij ze als ondernemer te zien krijgt. Wist je overigens dat fraude veelal gepleegd wordt door medewerkers die vooraf niet waren gescreend? Dat is zeker iets om over na te denken!

Dit is een betaald artikel.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant