De 15-jarige Ties loopt als ondernemer de Kamer van Koophandel uit na inschrijving.
De 15-jarige Ties loopt als ondernemer de Kamer van Koophandel uit na inschrijving. Foto: aangeleverd

15-jarige ondernemer Ties gaat zijn droom achterna

Algemeen

HEILOO - Een 15-jarige met een eigen bedrijf, dat zie je niet vaak. Ties Kraakman stroomt het ondernemersbloed door de aderen. De jonge ondernemer wist al van jongs af aan dat hij zijn eigen bedrijf wilde runnen. Deze zomer startte hij met de verkoop van producten van het merk DIANA, een natuurlijk product met menthol uit de Oostenrijkse bergen. Vooral sporters hebben baat bij de spierbalsems van dit gevestigde merk dat al honderdtwintig jaar bestaat.

Zijn droom begon deze zomervakantie in Oostenrijk. Hij logeerde met zijn ouders in een Bed & Breakfast in Oostenrijk waar de man des huizes de producten van DIANA verkocht. Ties vertelde de man over zijn ondernemersplannen en één en één was twee. Twee belangrijke dingen kwamen samen: de focus van Ties en iemand die in Ties gelooft. De man vroeg hem om verkooppunt te worden in Nederland en Ties hoefde daar geen moment over na te denken. Inmiddels staat zijn slaapkamer vol met voorraad van DIANA producten die hij via zijn Facebookpagina ‘Tieskraakman’ verkoopt. 

Hard werken voor weinig
Ties is een echte aanpakker: hij verkocht als kind bijvoorbeeld zijn Donald Duck-pockets op de markt tijdens Koningsdag maar een paar jaar geleden begon hij zijn échte werkzame leven als krantenbezorger en momenteel is hij afwasser. “Toen ik mijn eerste salaris binnen kreeg was ik heel blij maar ik werkte hard voor weinig. Ik besefte gelijk dat ik meer inkomsten zou genereren als ik voor mezelf zou werken,” aldus de slimme ondernemer in de dop. Toch is hij blij met zijn afwasbaantje: “Ik vind het belangrijk om een stabiel inkomen te hebben zodat ik in de tussentijd mijn bedrijf kan uitbouwen.”

Natuurlijk liep de jonge ondernemer tegen praktische zaken aan: “Ik had bijvoorbeeld geen idee hoe ik een factuur moest maken, ik wist niets van de Belastingdienst en ik wist al helemaal niet waar ik moest beginnen,” zo legt Ties uit. Maar hulp kwam vanuit alle hoeken en daarnaast sprak hij zoveel mogelijk bekenden aan waarvan hij wist dat ze een onderneming hebben. “Zo begon ik bij het begin: mezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel, zonder de inschrijving kon ik toch niets doen.”

Focus op de toekomst
Ties, die nu eindexamen havo doet, focust op een studie commerciële economie. Tijdens deze studie mag de leerling namelijk stage lopen én eventueel zijn afstudeeropdracht maken in zijn eigen bedrijf. Daarna wil hij een bedrijf beginnen in de sportbranche, daar ligt zijn hart. Hij denkt aan een handel in tweedehands voetbalshirts maar hoe precies, dat houdt hij nog even voor zichzelf. The Wolf of Wall Street zal hij overigens nooit worden: “Van huis uit heb ik geleerd om verstandig met geld om te gaan en altijd een potje achter de hand te houden als reserve,” lacht hij.

Tips en tops
Voor andere ondernemers in de dop heeft hij zeker een hele goede tip: “Zorg dat je je onderscheidt van je concurrenten. Qua marketing zorg ik bijvoorbeeld dat ik altijd inspeel op de actualiteit. Met Sinterklaas post ik een foto van een DIANA product in een schoen voor de schoorsteen, dat spreekt mensen aan.” Een tip van Ties is om te zorgen dat onbekenden jouw bedrijf weten te vinden en niet alleen je familie en vrienden. Hij vond het zelf lastig om zijn bedrijf aan de man te brengen. Gelukkig wist oma raad: zonder dat Ties ervan afwist tipte zij de Uitkijkpost om Ties te interviewen. Oma heeft al een heel arsenaal aan DIANA producten gekocht bij haar kleinzoon. Of ze de producten gebruikt weet Ties overigens niet.

De eerste stap naar het ondernemerschap: de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant