Afbeelding
Foto: Archief Uitkijkpost

Nieuwe manier van afval ophalen loont: 40% minder restafval

Algemeen

HEILOO - De nieuwe manier van afval ophalen loont: Heiloo heeft ruim 40 procent minder restafval dan vorig jaar. Het eerste jaar met een nieuw afvalbeleid en variabele afvalstoffenheffing zit er bijna op. Al in juli waren de eerste resultaten positief. Deze lijn is doorgetrokken. Bijna de helft minder restafval en een forse toename van het pmd-afval. Ook de nieuwe luiercontainers en de containers voor kleine elektrische apparaten worden goed gebruikt door de inwoners van Heiloo. 

Wethouder Peter van Diepen is blij met de resultaten: “De nieuwe koers die we in 2021 hebben ingezet was voor sommige inwoners wennen. Maar de grote meerderheid van de inwoners van Heiloo doet het afval scheiden erg goed. Dat het ons gelukt is om de hoeveelheid restafval al met 42% te verminderen, is echt een mooi resultaat. We merken het ook aan de positieve reacties van inwoners. Ze hoeven minder gebruik te maken van de ondergrondse restafvalcontainer of hun restafvalcontainer minder vaak aan de weg te zetten.” 

Restafval en plastic-, metaal- en drankverpakkingen (pmd)
We hoopten dat we in 2023 op gemiddeld 100 kilo restafval per inwoner per jaar zouden zitten. Maar dat resultaat hebben we nu al gehaald: van ruim 210 kilo in 2020 naar 99 kilo in 2021. “Niet alleen met het restafval doen we het goed, het pmd-afval is met 50% toegenomen. De kwaliteit van het opgehaalde pmd is uitstekend, want onze pmd is tot nu toe nog niet afgekeurd. Dat komt ook omdat de medewerkers van de huisvuilwagens alle bakken controleren voordat ze worden geleegd. Hiermee draait de gemeente Heiloo mee in de top van Nederland.”

Gft: succes en uitdaging
Naast pmd wordt gft-afval goed gescheiden. De gft-rolcontainers worden vrijwel allemaal elke 3 weken aangeboden en zitten vol. Het succes van de gft-inzameling zorgt ook voor een uitdaging. Peter van Diepen: “De geplande routes zitten nu overvol. Ook hebben veel inwoners geklaagd over te volle containers en overlast van maden en vliegen. We kijken nu naar mogelijke oplossingen en eventuele aanpassingen van het beleid voor gft en financiële mogelijkheden daartoe in 2022.”

Aanpak en tarieven 2022
De wethouder geeft aan dat naar aanleiding van de evaluatie de frequentie van de gft-inzameling de aandacht heeft. Ook wordt gekeken of de milieuparkjes nog beter kunnen worden ingericht en geoptimaliseerd. De gemeente treedt het komende jaar strenger op tegen bijplaatsingen. Wethouder Peter van Diepen: “We zijn gestart met een nieuw afvalbeleid en variabele heffing als middel om inwoners te stimuleren afval goed te scheiden en minder restafval over te houden. Een eerlijker systeem waarbij de huishoudens die afval scheiden en minder restafval overhouden, worden beloond door lagere kosten.”

De tarieven van 2022 zijn inmiddels vastgesteld. Het vaste deel van de variabele heffing stijgt met 3%. Hiermee blijft Heiloo onder de landelijk verwachte stijging van 6%. De tarieven voor het legen van een restafvalcontainer en een inworp in de ondergrondse restafvalcontainer blijven stabiel en zijn gelijk aan de tarieven van dit jaar.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant