Provincie NH wil meer zonnepanelen
Provincie NH wil meer zonnepanelen Foto: aangeleverde foto.

Provincie NH wil meer zonnepanelen

Algemeen

HEILOO - Nederlandse provincies werken hard aan de uitwerking van de Regionale Energiestrategie, vaak afgekort tot RES. Hiermee moet Nederland over een aantal jaar voldoen aan de klimaatdoelen. Bij de uitwerking van deze RES wordt vaak al snel gekeken naar de toepassing van windmolens. Iets waar veel kritiek op komt vanuit de bevolking. Als tegenargument noemt men vaak dat er nog veel vrije daken van bedrijfspanden zijn, welke van zonnepanelen voorzien kunnen worden. Iets wat het landschap veel minder beïnvloedt dan het gebruik van windmolens. Niet alleen op daken van bedrijfspanden is dit interessant. Provincie Noord-Holland richt zich, in samenwerking met een stichting, op het benutten van de daken van schoolgebouwen om groene energie op te kunnen wekken.

Parkeerterreinen van zonnepanelen voorzien 
Ook kijkt provincie Noord-Holland, samen met de gemeente Rotterdam, naar de mogelijkheid om parkeerterreinen van zonnepanelen te voorzien. Deze manier van het opwekken van groene stroom wordt gefaciliteerd door een zogenaamde Solar Carport. Dit is een overkapping over een parkeerterrein, waarin de zonnepanelen geïntegreerd zitten. Niet alleen goed voor de opwekking van groene stroom, maar ook interessant voor autobezitters. Immers, de auto wordt met een dergelijke overkapping beschermd tegen weersinvloeden en vuil. Momenteel zoeken beide overheidsorganisaties naar geschikte parkeerterreinen om te experimenteren met deze overkappingen. 

Consumenten kiezen vaker voor zonnepanelen 
Niet alleen voor een gemeente of provincie is het interessant om te zoeken naar duurzame vormen van het opwekken van groene energie, zonder het landschap te veranderen. Ook burgers zelf zoeken naar mogelijkheden om hun woning te verduurzamen met zonnepanelen. Subsidieregelingen maken het voor woningbezitters steeds interessanter om te investeren in zonnepanelen. Zo kan onder meer de btw op de zonnepanelen worden teruggevraagd. Daarbij is het gemiddelde rendement van zonnepanelen toegenomen in de laatste jaren. Dit maakt dat de opbrengst van zonnepanelen toeneemt, waarmee de investering sneller wordt terugverdiend. 

Investering in zonnepanelen met een (duurzaamheids)lening 
Om de investering in zonnepanelen toegankelijker te maken, bieden verschillende gemeenten een subsidie of duurzaamheidslening aan. Ondanks de lage rente van een duurzaamheidslening, kiezen consumenten steeds vaker voor de vrijheid van een consumptief krediet. Naast een subsidie-aanvraag doen zij ook een leningaanvraag om het overige bedrag te financieren. Kiezen zij voor een persoonlijke lening, dan is het geinvesteerde bedrag ook fiscaal aftrekbaar. 

Dit is een betaald artikel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief