Waarom kunstmest een goed idee kan zijn!
Waarom kunstmest een goed idee kan zijn! Foto: aangeleverde foto.

Waarom kunstmest een goed idee kan zijn

Algemeen

HEILOO - Of je woning nu omgeven is door een middelgroot tot groot gazon dan wel een gezellig stadstuintje, het is en blijft belangrijk om deze zo goed mogelijk te onderhouden. Vaak kom je met een grasmaaier en eventueel kantenmaaier al een heel eind. Toch raden heel wat experts en professionele tuiniers aan om het gazon regelmatig van wat extra kunstmest te voorzien. Bovendien kan dit - weliswaar afhankelijk van het type en zijn samenstelling - eveneens een verbetering betekenen voor tal van planten, bloemen en/ of struiken. Op de webpagina van tuintijd schrift kun je hier alvast heel wat informatie over terugvinden. Toch helpen wij jou graag al even op weg!

Waarom kiezen voor kunstmest een stap in de goede richting betekent
Geloof het of niet, maar het advies van verschillende experts en professionele tuiniers pleit wel degelijk voor het gebruik van kunststof. Uiteraard niet dagelijks maar op weloverwogen tijdstippen en dit - bij voorkeur - elk jaar opnieuw. Uiteraard biedt de natuur uit zichzelf reeks een bijzonder rijke verzameling van belangrijke grondstoffen en voedingsstoffen aan waardoor planten, bomen, grasvelden en struikgewassen er weer 100% tegenaan kunnen. Echter, op sommige tijdstippen tijdens het jaar kan de natuur best wel een handje extra gebruiken, weliswaar onder de vorm van kunstmest.

Kunstmest mag en kan beschouwd worden als een extra portie voedingsstoffen die aan planten, grasvelden, bloemen en struikgewassen wordt aangereikt zodanig dat deze op een gezonde en positieve manier verder tot uiting kunnen komen. Bovendien zorgt de groei van dergelijke struik- en plantgewassen eveneens voor een toename van het zuurstofgehalte in de lucht wat uiteindelijk resulteert in een zuivere en frisse lucht die vervolgens door onze longen kunnen worden opgenomen. Kortom, we hebben er alleen maar baat bij om de natuur zo goed mogelijk bij te staan en als het ware te “verzorgen”.

Hoe zit het met de samenstelling van kunstmest?
Echter, alvorens je besluit het gazon, bloemen, struiken en/ of plantgewassen met kunstmest te bestrooien, is het uiteraard aangenaam om te weten waaruit het goedje zoal bestaat. Kunstmest wordt - in tegenstelling tot de natuurlijke variant die door de natuur zelf geproduceerd wordt - beschouwd als een anorganische of synthetische bemesting die tot stand komt in erkende laboratoria. Net zoals de natuurlijke meststoffen, zal ook kunstmest over de nodige NPK basisvoedingsstoffen beschikken gaande van stikstof (N) tot fosfor (P) en kalium (K).

Deze NPK basisvoedingsstoffen worden gecatalogiseerd als zogenaamde “hoofdelementen” doordat ze tijdens het volledige groeiproces in aanzienlijke mate worden opgenomen. Onder de hoofdelementen verstaan we verder ook nog stoffen zoals magnesium, zwavel en calcium. 

Deze mengeling wordt vervolgens verder aangevuld met sporenelementen die - in tegenstelling tot de eerder vernoemde hoofdelementen - slechts in beperkte mate door de natuur zullen worden opgenomen. Denk onder meer maar aan koper, mangaan, boor, zink, ijzer en molybdeen.

Wanneer dien je over te gaan tot het gebruik van kunstmest?
Dat het gebruik van kunstmest eerder een voordeel dan een nadeel blijkt te zijn, hoeft ondertussen alvast niet meer te verwonderen. Uiteraard hoef je het gazon, de planten en/ of struiken niet dagelijks van een bepaalde hoeveelheid kunststof te voorzien maar volstaat het om je te beperken tot bepaalde tijdstippen doorheen het jaar. Bovendien dien je ook rekening te houden met het type kunstmest en het doel waarvoor je deze aankoopt. Zo zullen grasvelden en gazons een andere gebruikspatroon kennen dan bepaalde planten en/ of struikgewassen.

Is de kunstmest voornamelijk bedoeld om de groei van bepaalde planten en/ of struikgewassen en bloemen te bevorderen, dan volstaat eenmalig gebruik van kunstmest per jaar. Bij voorkeur houd je dan ook rekening met het jaarlijkse groeiseizoen rond de maanden maart/ april en stel je het gebruik van kunstmest in vlak voor of na deze bepalende periode.

Indien het de bedoeling is om je gazon en/ of aanpalend grasveld een groeischeut te bieden, dan kies je beter voor 2 jaarlijks gebruik waarbij de eerste bemesting plaatsvindt in het voorjaar rond maart/ april en de tweede bemesting wordt uitgevoerd in het najaar én vlak voor het begin van de winter.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant