Afbeelding
Foto: aangeleverde foto.

Tesselschade Arbeid Adelt viert haar 150-jarig bestaan met een Winterfair

Algemeen

ALKMAAR - Op zaterdag 20 november 2021 van 11.30 -15.00 uur in The Fallon Hotel te Alkmaar, Prins Bernhardlaan 16 (de oude gevangenis). Er wordt een prachtige handwerkcollectie aangeboden voor de Sinterklaas- en kerstdagen. Deze is vervaardigd door onze enthousiaste handwerksters.

Op 17 oktober was het 150 jaar geleden dat de eerste vrouwenvereniging werd opgericht door schrijfster Betsy Perk (1833-1906). Zij had zelf de ervaring dat het als vrouw uit de gegoede klasse niet geoorloofd was om betaald werk te verrichten. In de Frans-Duitse oorlog rond 1870 werden er succesvol fondsen geworven door middel van de verkoop van handwerk. Het handwerken was iets wat iedere welopgevoede vrouw leerde en daarmee de kost kon verdienen. Een uitkomst als een vrouw geen man kon vinden die haar kon onderhouden. Op haar 16e organiseerde Betsy haar eerste succesvolle verkoopbijeenkomst. Dit was het begin van TAA, de oudste vrouwenvereniging van Nederland. Betsy Perk vond dat “Arbeid Adelt” belangrijk is. Dat betekent dat een titel die je meekrijgt met de geboorte niet zoveel zegt. Maar je adelt jezelf door een zinvol bestaan.

Op 8 april 1872 ging de vereniging verder onder de naam Algemeene Vrouwenvereeniging Tesselschade, genoemd naar de 17e-eeuwse Maria Tesselschade Roemer Visscher (1594-1649). Beroemd door haar gedichten die zij deelde met Vondel, P.C. Hooft en Bredero. Vanaf 1629 woonde Maria in Alkmaar. Deze bewonderde alleskunner was een zeer ontwikkelde vrouw die excelleerde in musiceren, zingen, dichten, glas graveren, schilderen en borduren. Met het motto ”Elck sijn waerom”, wat Tesselschade Arbeid Adelt tegenwoordig nog steeds gebruikt, ondertekende zij altijd haar brieven en dichtwerk.

Het huidige bestuur onder leiding van voorzitster Loeke Poiesz heeft grote plannen voor de toekomst. Momenteel zijn er 148 leden en het doel voor dit jaar is om 50 nieuwe leden te werven. Handwerken is een prachtige kunst die door enorm veel enthousiastelingen wordt gedaan. TAA zorgt ervoor dat vrouwen, die geen middelen hebben, toch aan een passende opleiding kunnen beginnen. Met het lidmaatschap van 15,- per jaar kan TAA dit via het Tesselschade Studiefonds mogelijk maken. Elke vrouw verdient namelijk een goede opleiding voor haar toekomst! 

Bekend werd de vereniging Tesselschade-Arbeid Adelt o.a door de koninklijke smockjurkjes en de kussens van de Gouden Koets. Het kunstige borduurwerk in het interieur telt maar liefst vijftien miljoen steekjes!

Voor meer informatie: Marina Numan, tel. 06 – 53 66 67 33

e-mail: marinanuman@gmail.com

www.tesselschade.nl afdeling Alkmaar.

ANTWOORDSTROOK

Ja, ik ben zaterdag 20 november 2021aanwezig bij de feestelijke opening ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van TAA. De opening zal om 11.00 uur worden verricht door burgemeester Anja Schouten. Vanaf 11.30 uur geldt vrije inloop voor het publiek. 

Naam:

Media:

Aantal personen:

Telefoon:

E-mail:

SVP deze strook uiterlijk 16 november ingevuld mailen naar marinanuman@gmail.com 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant