Met het ingaan van de wintertijd is de avondspits van de ene op de andere dag in het donker.
Met het ingaan van de wintertijd is de avondspits van de ene op de andere dag in het donker. Foto: ANP

Meer kans op ongelukken vanwege wintertijd

Algemeen

HEILOO - De klok is vorig weekend een uur teruggegaan, waarmee we zijn aangekomen in de wintertijd. Dat is weer even wennen voor het verkeer. “Het risico op ongevallen is in de wintertijd groter,” aldus de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Het terugzetten van de klok kan ervoor zorgen dat het ritme dat je gewend bent een paar dagen verstoord is. Daarbij heeft het verzetten van de klok ook effect op de verkeersveiligheid. “Omdat de spits van de ene op de andere dag in het donker plaatsvindt. Dat is wennen, het risico op ongevallen is dan ook groter,” zegt Patrick Rugebregt van de SWOV. 

Donkere avondspits
De stichting onderzocht eerder al wat de gevolgen zijn als de klok wordt verzet. “Daaruit bleek dat de zomertijd gunstiger is voor de verkeersveiligheid, omdat de donkere avondspits dan minder lang is.”

De komende tijd zullen ook fietsers vaker in het donker rijden. Een periode waarin fietsers grotere kans lopen op een aanrijding, met name omdat ze slecht te zien zijn.  “We gaan mensen weer attenderen op de fietsverlichting nu de donkere periode er weer aankomt. Dit is erg belangrijk voor de veiligheid in het verkeer,” vertelt Douwtje de Vries van de Fietsersbond. 

Belangrijk daarbij is dat de fietsverlichting goed afgesteld is. De laatste tijd krijgt de Fietsersbond vaker klachten over e-bikes die tegenliggers met hun verlichting verblinden. “De verlichting van deze fietsen schijnt een beetje omhoog en is erg fel. Dit kan erg hinderlijk zijn. Het is dan ook belangrijk dat deze goed afgesteld wordt.”

Met de de komst van de wintertijd kan het ook weer gladder worden op de wegen. Hierbij wordt de bestrijding van gladheid op het fietspad nog weleens over het hoofd gezien. “Net als met de verlichting langs de fietspaden, is het per gemeente verschillend hoe goed dit geregeld is. Op onze website hebben we wel een fietsrouteplanner. Hierop kun je zien welke routes goed bestrooid zijn als het glad is”, aldus De Vries. 

Uit cijfers van de Fietsersbond blijkt dat in de gemeente Heiloo bij gladheid zo’n 66 procent van de fietspaden bestrooid is.

Zomer- en wintertijd
De zomertijd is ingesteld om mensen meer gebruik te laten maken van het licht overdag. Zo zou er ook bespaard kunnen worden op verlichting. Tegenstanders hebben daar zo hun twijfels over en zeggen lichamelijk last te hebben van het verzetten van de klok, omdat het de biologische klok in de war zou brengen.

In Nederland is sinds 1916 sprake van een zomertijd. Daarna werden verschillende regels aangehouden. Zo was er van 1946 tot en met 1976 helemaal geen zomertijd. Vanaf 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en de wintertijd in het laatste weekend van oktober. De wintertijd is officieel de standaardtijd.

De afgelopen jaren was er geregeld discussie over het stoppen van het verzetten van de klok. Een meerderheid van het Europees Parlement wilde er vanaf dit jaar vanaf. Maar in Nederland zal de klok voorlopig nog verzet worden.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant