Afgelopen vrijdag was de laatste buitendag voor de koeien van de familie Dekker. Vanaf die dag staan ze op stal totdat het weer aangenaam voorjaarsweer wordt.
Afgelopen vrijdag was de laatste buitendag voor de koeien van de familie Dekker. Vanaf die dag staan ze op stal totdat het weer aangenaam voorjaarsweer wordt. Foto: Pauline de Vries

Wordt Dave Dekker uit Egmond-Binnen De Beste Graslandboer 2021?

Algemeen

EGMOND-BINNEN - Met het welzijn van de koe als uitgangspunt voor innovaties en veranderingen doet Dave Dekker mee met de jaarlijkse landelijke verkiezing voor De Beste Graslandboer. 

“Om zoveel mogelijk gras om te zetten in een melkproductie van onze koeien, moet ik als boer creatief en vernieuwend zijn. En een beetje durven te experimenteren,” aldus Dave. Hij is begin dertig en woont in Egmond-Binnen met zijn gezin. Hij wilde van kinds af aan boer worden. Na jaren ook als zzp’er in de melkveehouderij te hebben gewerkt, verzorgt hij sinds ruim een jaar samen met zijn ouders fulltime de 60 stuks Holsteiner melkkoeien en 45 stuks jongvee op de prachtig gelegen boerderij van zijn ouders naast de Abdij van Egmond. Met nog vier andere Nederlandse melkveeboeren dingt Dave mee naar de felbegeerde boerentitel voor melkveehouders.

Duurzaam graslandmanagement met suiker
Het houden van melkkoeien houdt meer in dan ze van gras voorzien en ze aan het einde van de dag melken. Alleen met de juiste dosering vers gras en krachtvoer geeft de koe de beste melk. Daarbij zijn de lengte van het gras, de dagelijkse groei van het gras, het seizoen plus de bodemkwaliteit ook van groot belang. Tel daarbij op dat zoveel mogelijk uren in de weide zorgt voor een blije koe en een nieuwe wetenschap is geboren. Koeien houden is daarmee bewezen een vak op zich. ‘Vorig jaar rond deze tijd liep de vers grasopname terug. Dat betekende dat onze koeien niet voldoende gras aten waardoor de melkproductie terugliep. Ik moest iets bedenken om dit te verbeteren. De oplossing werd een samenstelling van melasse met water en suiker! Het deel van ons land dat we besproeiden met suiker was duidelijk meer in trek bij de koeien dan het deel dat niet besproeid was met suiker. De test met een suikeroplossing was geslaagd, de melkproductie liep weer op. Onze koeien kunnen we nu van maart tot en met september 22 uur per dag in de weide laten waardoor de kosten van extra krachtvoer minimaal zijn,” aldus Dave.

Weidecoach
De ene koe is duidelijk de ander niet. Niet alleen qua ras en melkproductie, maar ook qua karakter. Als melkveeboer vraagt ook een redelijk kleine veestapel als die van de familie Dekker daarom om oog voor elke individuele koe. “Onze roodbonte melkkoeien geven net iets minder melk dan de zwartbonte koeien bijvoorbeeld. Elk jaar en zelfs in elk seizoen is het grasaanbod anders waardoor je als boer creatief moet denken en meerdere beweidingssystemen ontwikkelt om maximaal te kunnen ‘boeren,’ “ geeft Dave aan. Kennisoverdracht van de mogelijkheden van weiden is belangrijk en leuk om landelijk de beste melkproductie te verkrijgen. Zijn passie voor de koeien en zijn daadkracht om uitdagingen aan te gaan, maken van hem een unieke boer. Dave heeft inmiddels een aanbod gekregen om als weidecoach aan de slag te gaan. Een mooie kans om andere boeren te vertellen over zijn manieren van weiden en het ‘suikergras’. Of hij het aanbod aanneemt, weet hij op dit moment nog niet. Het weiden zoals hij dat nu samen met zijn ouders doet, is efficiënt maar ook arbeidsintensief.

Breng uw stem uit tot 22 november
De jury van de verkiezing van dit jaar was met name verbaasd over de hoge melkopbrengst naast de lage krachtvoergift aan de koeien van afgelopen zomer. Daarmee bewijzen Dave en zijn ouders dat ze deze nominatie voor de beste grasboer hebben verdiend. Voor de jury staat voorop dat de bedrijfsvoering van de vijf genomineerden duurzaam is. Dat moet blijken uit cijfers over leeftijd, de uitstoot van broeikasgassen en bedrijfskosten maar zeker ook uit het welzijn van de koeien.

De verkiezing voor de beste graslandboer is uitgeschreven door Veeteelt, het vakblad en online platform voor melk- en vleesveehouders in Nederland en Vlaanderen. Het publiek en de jury bepalen wie wint. De winnaar wordt eind november bekendgemaakt en mag zich een jaar lang ‘Beste Graslandboer 2021’ noemen. De prijs is in elk geval een plaats in de jury van volgend jaar, de rest van de prijs is nog een verrassing. 

U kunt nog tot 22 november stemmen op deze lokale boeren met passie en kunde voor hun melkveehouderij. Hiervoor kunt op op de website www.veeteelt.nl zoeken op ‘Dave Dekker’. In een video vertelt hij alles over zijn duurzame, traditionele bedrijfsvoering.

Afgelopen vrijdag was de laatste buitendag voor de koeien van de familie Dekker. Vanaf die dag staan ze op stal totdat het weer aangenaam voorjaarsweer wordt.
Afgelopen vrijdag was de laatste buitendag voor de koeien van de familie Dekker. Vanaf die dag staan ze op stal totdat het weer aangenaam voorjaarsweer wordt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief